Website met configurator (voorbeelden en tips)

Stel: je wilt een zwemvijver. Je weet waarschijnlijk waar ergens in je tuin je ‘m wilt. Maar dan. Wat zijn de mogelijkheden? Wat kan er niét? Is dat altijd een rechthoek? Of een vierkant? En wat voor trap zet je daar in? Kan je daar lampjes in plaatsen? Da’s mooi ’s avonds. 

En het belangrijkste: wat gaat mij dat kosten?! Da’s de vraag van één miljoen. Je gaat dus op zoek op het wereldwijde web: “zwemvijver”. Je moet overal je gegevens achterlaten en dan gaat men je contacteren. Jij wilt gewoon de prijs weten voor een zwemvijver die bij jou past.  

Dan kom je op een website waar je je zwemvijver zélf kan samenstellen met alle mogelijke opties, en je krijgt meteen je prijs te zien. Handig!

Raad eens welk bedrijf de meeste contactaanvragen krijgt?

Wat is een website met configurator?

Een website met configurator is een manier om klanten te helpen met het personaliseren van je product of dienst. Vanuit marketingperspectief zou je het een lead generator noemen die zorgt voor meer leads en omzet. 

Wist je trouwens dat een configurator eigenlijk twee belangrijke beïnvloedingstechnieken combineert? Daarover lees je alles in onze blog over het beïnvloeden van klanten

Je kan dit voor veel zaken toepassen. Verder in deze blog tonen we configurators die we gemaakt hebben voor zwemvijvers, robots voor bedrijven, doodskisten voor begrafenisondernemers, …

Configurators worden vaak gecombineerd met een automatische marketingopvolging. Als we het voor de klant makkelijk maken, dan mogen we het onszelf ook wat makkelijker maken, hé?

By the way, we schreven ook een artikel over hoe we bij MaesMedia onze eigen marketing automation hebben ingesteld.

Wat zijn de voordelen van configurators?

Er zijn best wel wat voordelen verbonden aan configurators.

Verhoogde omzet en meer leads

Uiteraard het belangrijkste voordeel: configurators zorgen voor meer leads en dus ook meer omzet. Mensen zijn veel sneller geneigd om hun ideale product te configureren dan een contactformulier in te vullen.

Hierdoor ga je met hetzelfde aantal websitebezoekers meer leads binnenkrijgen.

Voor alles mogelijk

Configurators kunnen zowel bij b2c als b2b producten en diensten worden gebruikt. We maken ze steeds op maat, dus de mogelijkheden zijn ein-de-loos. Die voorbeelden kan je hieronder zien.

Maatwerk

Mensen kunnen hun eigen producten aanpassen. Dit maakt het allemaal veel persoonlijker. Bovendien geef je mensen alvast een idee van wat ze met jouw bedrijf kunnen bereiken. Dit geeft meer vertrouwen in hun aankoopbeslissing.

Positieve gebruikerservaring

Een extra voordeel van configurators is dat mensen al betrokken zijn in hun aankoopervaring bij jouw bedrijf. Het draagt dus bij aan je brand marketing.

Voorbeelden van websites met configurators

Promation: robot configurator

Wie is Promation?

Promation helpt bedrijven automatiseren. Een beetje zoals wij, maar zij doen het met robots en wij doen het met marketing en development. Eigenlijk niet echt zoals wij, in tweede instantie.

Promation.

Promation heeft slechts één doel: jouw productie optimaliseren. Daarom creëren ze robots die aan jouw wensen en behoeften voldoen. Denk aan camera’s, robotarmen, palletisers, …

Configureer je eigen cobot en ontdek meteen de ROI

Wil jij je productieprocessen automatiseren? Met de configurator van Promation weet je meteen:

 • Welk type robot bij je bedrijf past.
 • Hoe die robot er uit ziet.
 • Wanneer die robot (of cobot) terugverdiend is.
Robot configurator.

Je moet slechts zes korte vragen beantwoorden, of drie  - afhankelijk van welk type cobot je nodig hebt, en je weet meteen welk type cobot bij je past. En de return-on-investment ervan. En wat blijkt? De 'cost of doing nothing' is hoger.

Het resultaat van de robotconfigurator.

Over een goeie lead generator gesproken! Ontdek zelf de configurator van Promation. Of lees hier meer info over hoe we deze configurator hebben gemaakt.

Zwemvijverplanner: configureer je zwemvijver

Wie is Zwemvijverplanner?

Zwemvijverplanner.be is een concept van Cis Van Der Linden uit Meer. What’s in a name? Met de Zwemvijverplanner kan je je zwemvijver plannen. Van afmeting tot opties, je krijgt meteen alle prijzen en mogelijkheden te zien.

Configurator voor zwemvijver.

(Even tussendoor; ook als je geen zwemvijver wilt hebben is het gewoon leuk om eens bijeen te klikken. 😉)

Configurator Zwemvijverplanner

Bij een zwemvijverplanner komt wel wat zien. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen. Hoe lang? Hoe diep? Waar wil je de filterzijde?

Voorbeeld van configuratie bij zwemvijvers: bezettingswerken.

Per onderdeel kan Zwemvijverplanner:

 • Prijzen bepalen (zo kent de klant de meerprijs - of korting!)
 • Foto’s en teksten toevoegen
 • Opties toevoegen

Hierdoor kan jij als klant élke stap in het proces mee beïnvloeden, en ook zien welke keuze welke invloed heeft op de finale prijs.

Er is maar één configuratie die onmogelijk is om te berekenen: een vrije vorm. Hiervoor zijn te veel variabelen die we niet in de configurator kunnen bekijken.

Anders kan je als geïnteresseerde volgende onderdelen bepalen: afmetingen en vorm, graafwerken, betonplaat, metselwerk, doorvoeren, bezettingswerken, chapewerken, folie, installatie, aanvulling, randafwerking én opties.

Stap 9 bij het configureren van een zwemvijver.

Meer weten over de zwemvijverplanner? Lees dan zeker onze klantencase hierover of probeer de zwemvijverplanner zélf!

Juvah: configureer je ventilatiesysteem

Wie is Juvah?

Een gezond binnenklimaat. In de recente jaren zijn we hier té vaak mee in aanraking gekomen. En daar speelt Juvah op in als ‘airchitect’. Juvah is namelijk expert in ventilatie. Zowel b2b als b2c.

Juvah

B2C configurator voor ventilatiesystemen

De configurator van Juvah geeft particuliere klanten een richtprijs voor hun ventilatiesysteem. Er zijn verschillende stappen die de klant kan nemen, en elk van de opties geeft weer andere opties.

Configurator voor ventilatiesystemen.

Zo kan je eerst kiezen voor een C of een D systeem. Bijhorende filmpjes zorgen ervoor dat jij de beste keuze kan maken. Wil je die zelf plaatsen of niet? En over hoeveel kamers spreken we?

De berekening die je dan maakt, houdt geen rekening met alle kleine details. Daarvoor moet Juvah alle plannen hebben. Daarom wordt er duidelijk gecommuniceerd dat er een richtprijs wordt gegeven.

Configuratie stap 2 bij Juvah.

De klant krijgt meteen een offerte én meer info. En uiteraard ook een geautomatiseerde opvolging. Én een gepersonaliseerd telefoontje door iemand van Juvah zelf, als blijkt dat de persoon al concrete plannen heeft.

Ontdek hier de configurator van Juvah

Aninco: configurator voor begrafenisondernemers

Wie is Aninco?

Aninco is sinds 1881 een familiale onderneming met haar wortels in de meubelindustrie. Na de overname van een doodskistenfabrikant groeit Aninco snel door tot één van de belangrijkste spelers op de Belgische funeraire markt.

Bij Aninco vinden begrafenisondernemers een breed gamma van doodskisten, urnen, uitrusting en persoonlijke verzorgingsartikelen. Ze hechten veel belang aan een zo ecologisch mogelijk verantwoorde vervaardiging van al onze producten.

Configurator Aninco

Wegens grote drukte is de configurator even offline gehaald. Maar normaal gezien kan je bij Aninco inloggen als begrafenisondernemer.

Hierop kan je dan een overzicht van alle doodskisten zien en dan deze configureren. Je kan je kist samenstellen met grepen, inkleding… Zo kan de begrafenisondernemer ook makkelijk aan de nabestaanden alle opties laten weten.

Momenteel kan je het dus niet zelf tonen, maar we zetten de link hier wanneer die configurator terug online staat. Hier is alvast een link naar hun algemene website

IJzerland: calculator voor oud ijzer

Wie is IJzerland?

Al sinds 1991 voorziet metaalverwerkingsbedrijf IJzerland elke dag de beste service aan particulieren en bedrijven. Vanuit de site in Wommelgem bedienen ze heel België, Nederland en Noord-Frankrijk. Hun diensten omvatten:

 • Metaal- en schroothandel
 • Plaatsen van containers voor metaalschroot
 • Afbraak van constructies, machines, …
 • Reiniging en neutralisatie van brandstoftanks

Configurator IJzerland

De configurator van IJzerland is eigenlijk een calculator, en geen configurator.  Mensen kunnen met de calculator eenvoudig de prijs van je oud ijzer bekijken. Wat krijg je nog voor je oude metalen? De calculator vertelt het meteen.

Configurator voor oud ijzer bij IJzerland.

Een grote melding met de prijs komt erop. Breng je metalen binnen, geen afspraak nodig. Mensen zien meteen de openingsuren en alle mogelijke contactmethoden staan.

Deze website is nog in opbouw. More info coming soon. 

Netherust: kajak configurator

Wie is Netherust?

Netherust uit Kasterlee verzorgt de leukste activiteiten in het Kempische groen. Denk aan kajakverhuur, minigolf, snookergolf, footpool, speeltuin, kinderfeestjes… Aanrader.

Configurator Netherust

Op de website van Netherust kan je je kajakvaart configureren.

 • Met hoeveel ben je?
 • Wanneer wil je vertrekken?
 • Hoe laat? En hoe lang?
Configurator voor het huren van een kajak, stap 1: uur en datum kiezen.

Als je door slecht weer jouw boeking wil annuleren kan je deze omwisselen in een vouchercode en hiermee een nieuwe reservatie maken.

Configurator voor het huren van een kajak, stap 2: aantal kajaks kiezen.

Als er ter plaatse klanten vragen of ze nog een kajakvaart kunnen krijgen, kan Netherust deze manueel ingeven in het CMS.

Configureer zelf je kajakafvaart op de website van Netherust.

IJsboerke: korting configurator voor webshop

Wie is IJsboerke?

Plezier van bij ons! ‘t IJsboerke kent iedereen. Dit sterk en geliefd merk bezorgt iedereen een pak aan herinneringen. De iets ouderen onder ons herinneren de IJsboerke camionettes nog die aan huis kwamen. Tegenwoordig is het bedrijf bekend voor zijn suikervrij roomijsgamma, de ijstaarten rond de eindejaar periode en de algemene kwaliteit van zijn ijs.

Configurator IJsboerke

Op de website van ’t IJsboerke kan jij als klant je eigen korting (bolletjes) configureren.

IJsboerke configurator;

Bolletjes worden automatisch toegekend aan aangemelde gebruikers die een specifieke actie doen. Quiz spelen, kleurplaat doorsturen, video uitkijken, weetjes lezen, …

IJsboerke kan ook manueel bolletjes toekennen. Dit doen ze wanneer mensen een wedstrijd winnen, foto’s doorsturen, … De bolletjes kunnen dan ingezet worden als een korting op de webshop.

Lees de klantencase over IJsboerke of ontdek het zelf op de website van IJsboerke.

Hoe bouwen we zo’n websites met configurator?

Ons ‘algemene’ stappenplan voor het bouwen van websites kan je hier lezen. Met een configurator zijn er wel enkele extra zaken die belangrijk zijn.

Configurator: strategie

Alles start met een juiste offerte. En een juiste offerte start met een goeie briefing. Omdat we al zo veel ervaring hebben met configurators, weten we perfect wat we moeten vragen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wat moet de configurator kunnen? (uiteraard)
 • Hoe ga je de configuraties opvolgen?
 •  Wat moet de klant te zien krijgen?
 • Wat wil je wel of niet tonen? (vb. prijzen)

Design van configurator

Offerte goedgekeurd? Dan tekenen we de verschillende stappen uit. De stappen die de klant kan nemen, maar ook het resultatenscherm.

Dit leidt vaak tot nieuwe inzichten. “Ah, dat willen we niet dat de klant dat kan zien.” Oké, dan passen wij aan.

Daarom proberen we zo veel mogelijk eerst te ontwerpen. Anders moeten we dat allemaal opnieuw gaan programmeren.

Ontwikkeling van je configurator

Meestal starten we vanuit een formule. Neem nu de ventilatie configurator van Juvah. Hiervoor hebben we van de klant meerdere zaken nodig:

 • Een lijst van de onderdelen die nodig zijn voor een ventilatiesysteem – met prijs
 • De formule die berekent hoeveel onderdelen nodig zijn
 • Alle uitzonderingen

Dit is dus al best een complexe formule. Deze gaan we eerst zelf helemaal testen. Dan betrekken we de klant. Klopt die 100% met jullie systeem? Moet die 100% kloppen of een indicatie geven? Is er een verschil?

Tip: laat ook je collega’s testen. Zij testen het vaak vanuit een ander oogpunt.

’t Is 2023: prijsstijgingen in de bouw… we kennen ze! Maar je moet dus zelf in het CMS je prijzen kunnen aanpassen. Die mogelijkheden voorzien we ook.

Opvolging van je configurator

Opvolging, da’s tweeledig eigenlijk. Ten eerste is er de opvolging van de leads. Hoe gebeurt die? Manueel? Kunnen wij dit automatiseren?

Maar ook: hoe werkt de configurator? Hoe gebruiken mensen de configurator? Kunnen we dit nog verder optimaliseren?

Hoeveel kost een website met configurator?

Alles hangt af van je configurator. Gaat het om een simpele berekening? Of gaat het om meerdere Excelfiles die we moeten combineren? Zijn er specifieke design elementen die erbij komen?

In het algemeen kunnen we wel stellen dat de configurator de kost van je website verhoogt. Maar we zien ook dat het onze klanten veel meer leads oplevert. De return on investment van een configurator ligt hoger dan bij gewone websites.

Het kost je meer bij de opstart, maar het brengt je op termijn ook veel meer op. 

Michaël Daems

Website met configurator laten maken?

Wij helpen je graag verder. Het belangrijkste voor ons is om te weten wat je exact zou willen kunnen configureren.

Plan hieronder je kennismaking in. Dan komen we langs om je configurator te bespreken en doen we je een vrijblijvend voorstel.

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Tiger Inc maakt nu deel uit van MaesMedia

Tiger Inc maakt nu deel uit van MaesMedia

Websites op maat van brandweerzones en hulpverleningszones

Websites op maat van brandweerzones en hulpverleningszones

Websites op maat voor begrafenisondernemers

Websites op maat voor begrafenisondernemers

Hoe haal je meer conversies uit je website?

Hoe haal je meer conversies uit je website?

Waarom MaesMedia een eigen CMS-systeem gebruikt

Waarom MaesMedia een eigen CMS-systeem gebruikt

Wat is het verschil tussen UX en UI?

Wat is het verschil tussen UX en UI?