Wat is een bedrijfsfilm?
Een bedrijfsvideo is, zoals de naam al doet vermoeden, een video die speciaal gemaakt is om de boodschap van een bedrijf te communiceren. Wat die boodschap is, kan vanalles zijn. En dat heeft te maken met het doel van de video.
Wat is het doel van jouw video?
Net zoals alles binnen marketing, moet ook jouw video een doel hebben. Je moet niet zomaar een video willen maken om een video te hebben.
Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende doelen en wat voor type video’s er tegenover staan.
Doel | Boodschap van de video |
---|---|
Branding/herkenbaarheid | Een bedrijfsvideo waarin het bedrijf wordt voorgesteld en er ingespeeld wordt op de missie en de visie. |
Employer branding: personeel aantrekken | Een video waarin aan potentiële werknemers getoond wordt hoe het is om in je bedrijf te werken. |
Sales | Video’s van je producten of diensten als extra touch point in je funnel. Of je kan bijvoorbeeld klantgetuigenissen maken, da’s een voorbeeld van social proof. |
Verkoop van een product | Hoe je een specifiek product of dienst moet gebruiken en wat de voordelen zijn. |
Social media content | Dit hangt af van je bereik, je doelgroep en je bedrijf. Lees ook onze blog over strategie. |
Onboarding | Je kan ook video’s inzetten om mensen welkom te doen voelen in je bedrijf, of ze training te geven over hoe bestaande zaken gedaan moeten worden. |
Dus, we vragen het opnieuw. Wat wil jij graag bereiken met je bedrijfsvideo? Onze strategisch marketeers denken graag met je mee. Vrijblijvende offerte?
Bespreek met ons je bedrijfsvideo
Voordelen van een bedrijfsvideo
Waarom moet je een bedrijfsvideo laten maken? Omdat beelden gewoon werken.
Iedereen kijkt naar video’s. Kijk naar de jeugd: die zitten op TikTok. Kijk naar jezelf: je kijkt ook wel video’s. Een video is nog veel krachtiger dan een statische afbeelding.
Video’s zijn een ideale marketingtool. Ze helpen met het vergroten van je bereik en het stimuleren van conversies. Die conversies kunnen vanalles zijn, zoals je al bij ‘wat is het doel van je video’ kon lezen. Zowel het vinden van personeel als het vergroten van je bereik, alles hangt af van je video.
Een video gaat lang mee. Een ander voordeel is dat een bedrijfsfilm lang meegaat. Je bedrijf verandert niet elk jaar. Althans, de kans is groot. Wat je doet, wie je klant is, wat je USP is, dat is meestal iets dat wel even meegaat.
Het maakt je bedrijf persoonlijker. Je kan wel ‘persoonlijke service’ claimen, maar als niemand ziet wie er achter het bedrijf zit, hoe persoonlijk is het dan?
Je kan er meer door verkopen. Je kan ook salestechnieken in je video verwerken, zoals de 7 principes van Cialdini. Denk maar aan social proof: reviews van klanten die ervoor zorgen dat potentiële klanten ook kopen.
Video’s zijn veelzijdig. Ze zijn goed voor je SEO, je kan ze op YouTube zetten, je kan ze op je website zetten, je kan ze gebruiken in e-mail of als een campagne. Die campagnes kunnen dan weer zowel op social media als op videokanalen gebruiken.
Voorbeelden van bedrijfsvideo’s
Hieronder vind je enkele video's. De voorbeelden zijn verschillend qua sector, doel, ... om je een idee te geven wat er allemaal mogelijk is. Bekijk hier meer voorbeelden.
Voorbeeld 1: social proof voor Hello
Hello is een Telecom en Cloud expert uit Turnhout. Je kan terecht bij hen voor Cloud telefonie, moderne meeting rooms en user adoption.
We maakten voor hen een reference case bij de firma Renotec. Deze video toont hoe Hello Renotec heeft geholpen met het videoconference systeem en hoe het Renotec heeft geholpen om de interne communicatie serieus te verbeteren. Zowel op de werf, op kantoor, als de combinatie ervan.
Deze video draagt bij aan social proof en helpt bij het vinden van nieuwe klanten voor Hello.
Voorbeeld 2: employer branding voor Energieconcepten
Energieconcepten uit Arendonk is een installateur van zonnepanelen, warmtepompen, ventilatie, … De zaken gaan goed, dus we zochten extra personeel.
Daarom maakten we verschillende video’s voor de employer branding van Energieconcepten.
We maakten één algemene video en drie verschillende die specifiek over één bepaalde vacature gaat. Je kan de andere video’s zien op de vacaturepagina van Energieconcepten.
Voorbeeld 3: branding voor Kinderopvang De Bengelbende
De Bengelbende is een buitenschoolse kinderopvang in Geel. De Bengelbende is een inclusieve kinderopvang. Kinderen met een specifieke zorgbehoefte kunnen hier terecht.
In de video laten we begeleiders aan het woord die uitleggen wat we bedoelen met zorgbehoeftes en hoe ze te werk gaan. Zowel kinderen met zorgbehoeftes als zonder zorgbehoeftes kunnen hier terecht.
Ook ouders worden aan het woord gelaten, zodat andere ouders kunnen zien hoe het is om je kind hier heen te brengen.
Voorbeeld 4: branding voor AC Noyens
Soms mag een bedrijfsvideo is stoerder zijn, zoals de bedrijfsvideo van AC Noyens. Deze toont aan wat AC Noyens allemaal doet.
Deze video is puur gefocust op de branding: een beetje stoerder, technische kennis, …
Voorbeeld 5: teaservideo voor de opendeurdagen van Maes nv
Geen alledaagse bedrijfsvideo. De opendeurdagen van Maes duurden twee dagen. Wij trokken met onze videoreporter ’s ochtends op dag één naar de opendeurdag om een video op te nemen. ’s Middags werd deze naar alle klanten gestuurd en op social media geplaatst: dit kan je vandaag én morgen verwachten.
Want soms moet het gewoon snel gaan!
Voorbeeld 6: animatievideo voor Hello
Daar hebben we het nog niet over gehad in deze blogs, animatievideo’s! Soms kan een bedrijfsvideo ook in animatievorm bestaan.
Voor Hello (hetzelfde bedrijf als voorbeeld 1) maakten we ook een animatievideo om te tonen wat het bedrijf doet en wat de voordelen zijn voor jou als klant.
Wat is het stappenplan voor bedrijfsvideo’s?
Eerst bepaal je het doel van je video. Daarna schrijf je een script en maken we een planning. Dan volgt opname en nabewerking. En de laatste stap is het verspreiden van je video. We leggen uit!
Stap 1: doel bepalen
Zoals we hierboven al zeiden, je moet je doel bepalen. Wat willen we bereiken? Wil je...
- Het verhaal van je bedrijf vertellen?
- Je collega’s allemaal met de neus in dezelfde richting krijgen?
- Nieuwe collega’s aantrekken?
- Een product doen verkopen?
- Content maken voor je social media?
En daarbij is niet alleen belangrijk wat jij wil, maar voornamelijk wat je klant wil. Bespreek met onze marketingexperts het doel van je video.
Stap 2: script schrijven
We kunnen natuurlijk Tim (onze cameraman) zonder voorbereiding op pad sturen, maar dat doen we uiteraard liever niet.
Als we een script (en eventueel voice-over) schrijven, weten we exact wat voor beelden we nodig hebben en kunnen we dit opnemen in onze planning.
Het schrijven van een script is niet gemakkelijk als je dat nog nooit gedaan hebt. Gelukkig hebben wij enkele scriptschrijvers in ons team zitten.
Belangrijk is dat je script aansluit bij je bedrijf, bij je doelgroep, en bij je dienst. Maar je moet ook rekening houden met wat je gaat filmen en wat je wil vertellen.
Stap 3: planning en voorbereiding
Een goeie planning is belangrijk. Moeten we video’s komen maken op kantoor voor een employer branding video? Zorg er dan voor dat iedereen op kantoor is die we moeten interviewen. Klinkt logisch, maar dat is niet overal het geval.
Moeten we beelden opnemen op een werf? Dan moet het een beetje goed weer zijn. Een regenachtige bedrijfsvideo is nogal triestig.
Omdat er wel met vele zaken rekening moet gehouden worden, hieronder een overzichtje van wat we van jou verwachten.
Checklist bedrijfsvideo planning | Dit moet er gebeuren |
---|---|
Personen | Uiteraard moet je weten wié je gaat filmen. Houd er rekening mee dat deze personen een beetje spontaan moeten overkomen. Het moet niet afgelikt zijn, maar ‘hakkelende’ zinnen zijn niet goed voor een video. En zorg er uiteraard voor dat als we meerdere personen moeten filmen, deze allemaal aanwezig zijn. |
Plaats | De setting moet relevant zijn. Als we een plaatser van zonnepanelen willen filmen, moeten we ook kunnen filmen dat hij zonnepanelen plaatst. Zorg voor een zo proper mogelijke setting. Kijk na of er op de achtergrond niets vuil ligt. Zowel kantoren, werven en magazijnen, best even nakijken. Moeten we op meerdere plaatsen filmen? Bezorg ons een lijst van de adressen. |
Specifiek: testimonial | Zorg ervoor dat je ongeveer weet wat je gaat zeggen. We kunnen dit makkelijk maken. Vaak doen we dit in interview vorm. Bij het voorbeeld van Energieconcepten hierboven werden deze vragen gesteld:
Door die uitspraken op beelden te monteren, valt het niet op dat het een interview is. Maar het is makkelijker als je die mensen de vragen al op voorhand bezorgt. |
Specifiek: bouwbedrijven | We hebben wel wat bouwbedrijven als klant, dus we weten ondertussen wat belangrijk is. Zorg voor propere werkkledij. Klinkt logisch, maar niet iedereen van je collega’s heeft standaard verfvrije kledij bij. Of oudere collega’s die een polo dragen met een oud logo: vermijden. Indien we gaan filmen bij werkzaamheden, zorg ervoor dat de PBM’s allemaal in orde zijn. |
Stap 4: opnames
Alles voorbereid? Dan komen we alles opnemen. Het is steeds makkelijk als er iemand van jullie bedrijf ons een beetje mee gidst en alles begeleidt. Dan gaat het allemaal veel vlotter en hebben we ook betere beelden.
Stap 5: nabewerking van de beelden
Magic happens. Beter kunnen we het niet omschrijven, wat ‘onzen Tim’ doet. Hij combineert beelden, geluiden en muziek tot een prachtige video.
Stap 6: je bedrijfsvideo verspreiden!
We zeiden het eerder al: een video hebben is leuk, maar je moet er ook iets mee doen. Een overzichtje van wat er allemaal kan gebeuren nu je bedrijfsvideo klaar is. Je kan je video...
- Op je website zetten
- Op YouTube zetten
- Gebruiken in een mail
- Op social media zetten
- Gebruiken als beeldmateriaal voor een campagne
- …
Eén marketingteam voor al deze stappen
Een bedrijfsvideo maken, dat gebeurt door meer dan één persoon. Daarom zijn we bij MaesMedia ook een marketingteam!
- Onze strategische marketeers kijken mee naar het doel van je video. Wat wil je bereiken? Wat is je USP? Hoe kunnen we je klant helpen?
- Onze copywriters schrijven de teksten voor het script en de voice-over.
- Onze videograaf zorgt voor de opname van de beelden en de montage ervan.
- Onze advertising specialisten zorgen ervoor dat je video mensen gaat bereiken en dat je video gaat opleveren.
Bespreek met ons team je video
Wat kost een bedrijfsvideo?
Alles hangt er van af wat voor video je wilt en hoe lang je video moet zijn. Enkele zaken die de prijs van je bedrijfsvideo beïnvloeden.
- De lengte van je video: hoe langer, hoe meer we moeten filmen en monteren.
- Script: hoe langer de video, hoe langer het script. Dit is niet de meest bepalende factor.
- Muziek: ook niet de grote kost, maar soms moet je gebruiksrechten hebben.
- Voice-over: hiervoor betaal je gebruiksrechten.
- Ondertiteling: wij raden aan om je video te ondertitelen. Dit is uiteraard een meerkost.
- Eventuele vertalingen: hierbij komen er dan kosten bij van het vertaalbureau.
Subsidie voor je bedrijfsvideo
Je kan een subsidie krijgen voor het maken van je video. Je video moet dan wel aan enkele zaken voldoen:
- De video moet gericht zijn op export
- Het moet in een andere taal gesproken zijn
Maar hiervoor ontvang je wel een mooie subsidie. Kom jij in aanmerking? Als je niet zeker bent, contacteer ons.
Je bedrijfsvideo is klaar. Hoe ga je je video verspreiden?
Je hebt veel tijd en moeite gestoken in het maken van je bedrijfsvideo, maar wat moet je er nu mee doen? Er zijn talloze manieren om je video te gebruiken en de aandacht van je doelgroep te trekken.
Een van de meest voor de hand liggende manieren om je bedrijfsvideo te gebruiken, is door deze op je website te plaatsen. Hierdoor kan elke bezoeker van je website de video bekijken en de boodschap van je merk beter begrijpen. Je kan ook een video op je homepage plaatsen, maar dat doe je best niet met een bedrijfsvideo. Daar maken we andere beelden voor. Dat kunnen we wel perfect inplannen tijdens het opnemen van je bedrijfsvideo.
Je kunt ook overwegen om de video op YouTube te plaatsen, omdat het een geweldige manier is om meer bekendheid te krijgen en je bereik te vergroten. Kleine tip van ons: ga zeker je bedrijfsvideo niet vanop Youtube op je website zetten. Dan zien mensen misschien advertenties van jouw concurrent op jouw website. Zelf gebruiken wij Vimeo’s om video’s op onze website te plaatsen. Een voorbeeld daarvan kan je op onze overzichtspagina van bedrijfsvideo’s zien.
Uiteraard: social media. Zet ‘m op je tijdlijn, deel ‘m op je Linkedinpagina. Je mag trots zijn op je bedrijfsfilm, kom er mee naar buiten!
Een andere optie is om de video te gebruiken in e-mails. Door de video op te nemen in je e-mailmarketingcampagnes, kun je een krachtige boodschap overbrengen en de betrokkenheid van je abonnees vergroten. Dit hangt echter af van je type video, dit kanaal is niet altijd geschikt.
Tenslotte kun je de video gebruiken als beeldmateriaal voor een campagne. Dit kan zorgen voor een consistente uitstraling en de herkenbaarheid van je merk vergroten. Je kan video’s inzetten als campagne op social media, op het display netwerk, als Youtube preview, … De mogelijkheden zijn eindeloos.