Zelfsturing als basis voor het succes van MaesMedia

Wist je dat we bij MaesMedia aan zelfsturing doen? Hieronder lees je een interview met Christof, onze CEO. Hierin lees je wat zelfsturing is, wat de voordelen zijn en hoe het is als collega om bij MaesMedia te werken. 

Wat is zelfsturing en waarom kies je voor deze aanpak?

In een traditionele bedrijfscultuur heb je managers en directeurs die de beslissingen nemen en afdelingen aansturen. Op deze manier is er een duidelijke hiërarchie en taakverdeling op basis van functie. 

Wij kiezen ervoor om elke collega op hetzelfde niveau te zetten. Besluiten worden genomen door het team. Elk teamlid krijgt verantwoordelijkheden, er is meer transparantie en het is bovendien leuk om samen beslissingen te nemen.

Hoe pak je dat aan, besluiten nemen met het team?

Tweewekelijks houden we onze “LEAN-meeting”. Een meeting waar we volgens een vaste structuur werken; we kijken wat morgen beter kan dan vandaag, gooien onze spanningen op tafel en kijken wat we kunnen verbeteren voor zowel onze klanten als voor onszelf.

Hoe houd je dit onder controle?

Ondanks wat de naam zegt; vraagt zelfsturing meer discipline van elk teamlid dan een traditionele manier van leidinggeven. Teamleden krijgen veel verantwoordelijkheid en dat vraagt evenveel zelfdiscipline om dit te managen. 

Wanneer er iets mis gaat, is er geen ‘baas’ die het wel zal oplossen. Dat doet elke collega zelf.

 

Wat kunnen andere bedrijven doen om dit ook te implementeren?

Het start bij de belangrijkste waarden voor dit traject: durven loslaten en vertrouwen op talent. 

Teamleden hebben vaak veel meer potentieel dan je zou denken. Wanneer je ze de mogelijkheid geeft om dit te uiten, gebeuren er ongelooflijk leuke dingen met je bedrijf. 

Heb je concrete voorbeelden van realisaties het afgelopen jaar?

Dat hebben we zéker! Zo hebben we onze volledige marketingadministratie geautomatiseerd. Een proces dat vroeger één tot twee werkdagen per maand in beslag nam. Ook kwamen er meer ecologische ideeën zoals het gebruiken van herbruikbare drinkflessen in plaats van flessenwater. Uiteraard mét ons eigen logo bedrukt. 

Een ander voorbeeld is het mentorprogramma voor nieuwe collega’s. Zo voelen ze zich in no-time thuis in ons bedrijf. Als laatste voorbeeld vermeld ik graag één van onze ludieke projecten: de website www.ishetvettigevrijdag.be, een platform waar we wekelijks kunnen stemmen of het een salade of toch iets vettiger zal worden op vrijdag.

Flexibiliteit & work-life balance

Gelukkige collega’s maken gelukkige klanten. Het leven is al druk genoeg; daarom gunnen we onze collega’s de nodige flexibiliteit qua werkuren. Ze delen hun werkweek namelijk helemaal zelf in.

Ook work-life balans vinden we zeer belangrijk. Geen verplichting om thuis nog je mails na te lezen. We gunnen ons team de rust die ze nodig hebben. Zo geven ze alles wanneer dit nodig is.

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

MaesMedia: een leerrijke stageplaats

MaesMedia: een leerrijke stageplaats

Zo kreeg MaesMedia 15 interessante sollicitaties in één week tijd!

Zo kreeg MaesMedia 15 interessante sollicitaties in één week tijd!