DTP bureau voor al jouw grafische designs

Gezien worden en opvallen tussen de concurrentie, dat is een belangrijk doel van jouw bedrijf. Jij wilt een sterke branding, van drukwerk tot webdesign.

 • In deze blogpost gaan we dieper in op het hele DTP-luik. Je vindt er een antwoord op volgende vragen en onderwerpen: 
 • Wat doet een DTP bureau?
 • Voorbeelden en expertises in DTP
 • Voordelen van samenwerken met MaesMedia voor je drukwerk
 • Wat wij belangrijk vinden als DTP bureau
 • Trends anno 2023
 • Veelgestelde vragen

Bespreek met ons jouw designs

Wat doet een DTP Bureau?

De kans is groot dat je deze blog vond terwijl je iets à la ‘DTP bureau’ googelde. De kans is dus ook groot dat je al weet wat het betekende. Maar we leggen het toch even uit voor mensen die deze blog op onze website zagen staan en meer wilden weten. ;)

DTP staat voor DeskTop Publishing. DTP Bureaus zijn dus grafische ontwerpbureaus die zich bezighouden met het ontwerpen én voorbereiden van drukklare bestanden van drukwerk.

Bij drukwerk komt er namelijk veel meer kijken dan alleen maar ‘een mooi design maken’. Het moet ook technisch in orde zijn om een goeie printkwaliteit te garanderen.

Bij MaesMedia bieden we dus ook deze twee diensten aan: ontwerp én de drukwerkvoorbereiding. We hebben ook goeie prijzen bij drukkers, dus we kunnen ook zeker de effectieve bestelling plaatsen. Wil jij iets laten drukken? Neem dan zeker even contact met ons op, dan kan je prijzen vergelijken. 

Voorbeelden en expertises in DTP

Aantrekkelijk drukwerk start bij een sterk grafisch ontwerp. En dat start uiteraard weer bij je doelgroep. Maar da’s een ander verhaal! In deze blog hebben we het specifiek over DTP.

Moraal van het verhaal: MaesMedia maakt niet gewoon wat je vraagt, maar zet de kritische pet op en denkt na over wat je wil bereiken.

We weten het: jij wil liefst niet te veel lezen, maar voorbeelden zien. Hieronder een overzichtje! (Graag gedaan.) Alle voorbeelden die je hieronder ziet, zijn zaken die wij hebben gemaakt.

Logo-ontwerp

Het logo van je bedrijf is een belangrijk element van je branding, dat hoeven we jou niet uit te leggen. Het is de kern van je huisstijl en het gezicht van je KMO. Tenzij je Willy Naessens heet.

MaesMedia zorgt voor een goed ontworpen logo dat geschikt is voor verschillende toepassingen, zoals op je website, visitekaartjes, briefpapier en meer. Aangezien we meer doen dan enkel DTP, houden we ook rekening met alle online aspecten hiervan.

logo kristof lievens schilder en decoratiewerken
logo maes vakhandel op briefpapier
voorbeeld frixion visitekaartje dtp
logo fix funderingen op muur

Branding en huisstijl

Met een huisstijl vertel je je potentiële klanten waar je bedrijf voor staat en wat jij wil betekenen.

MaesMedia helpt je bij het ontwikkelen van een sterke branding die consistent is in alle communicatiemiddelen, zoals je website, social media, drukwerk en meer.

Ontdek meer over branding

Visitekaartjes, briefpapier en enveloppen

Het noemt niet voor niets een ‘eerste indruk’, en geen ‘tweede indruk’. Je visitekaartjes, papier, enveloppen, ze moeten meteen overtuigen. We ontwerpen, zorgen voor een goed DTP-bestand, en laten al je drukwerk kwalitatief maken.  

Eén belangrijk punt waar we nogal streng op zijn: we gaan nooit voor het goedkoopste materiaal. Als je een visitekaartje vastpakt dat half plooit als je het vastpakt, dat maakt géén goeie indruk. Da’s hetzelfde met brochures. Dat gaan we niet doen. Het kost slechts iets meer, maar straalt enorm veel meer uit.

mock-up van steel dreams flyers dtp
voorbeeld van ontwerp logo en visitekaartje tender portal

Brochures, flyers en posters

Als bedrijf moet je nu eenmaal promo maken! Brochures, flyers, catalogi, posters, vlaggen, … you name it, we make it. We zorgen voor creatieve ontwerpen die passen bij de boodschap van je bedrijf maar die ook je klant overtuigen.

karcher center maes auto shampoo flyer
lust for live flyer voorbeeld

Voor bouwbedrijven: herasbanners en nadardoeken

We hebben wel wat bouwbedrijven in onze marketingportefeuille. Herasbanners, doeken voor nadars, werfborden, … Die maken we ook allemaal.

foto van een reclameboodschap naast de weg voor maes vakhandel uit kasterlee
mock-up van een heras banner voor steel dreams

Advertenties en banners

Als full service marketing bureau doen we ook heel veel aan online advertenties, zoals social media ads en search engine ads. In de blog over DTP Bureaus gaat het uiteraard over geprinte advertenties in magazines. Ga jij adverteren in een magazine? Wij zorgen voor de tekst, het ontwerp én een correct aangeleverd bestand. 

Als je meer wilt weten over online advertenties, verwijzen we je graag door naar onze pagina over online marketing

mock-up van een ftp-document van energieconcepten voor in een magazine

Verpakkingen en etiketten

Als je producten verkoopt, is aantrekkelijke verpakking en professionele etiketten van groot belang. MaesMedia kan creatieve verpakkingsontwerpen en etiketten ontwerpen die aansluiten bij je merkidentiteit en de specificaties van je producten.

mock-up van de verpakking van whiskey merk tales & oak

Drukwerkvoorbereiding: technische aspecten

Grafisch ontwerp is dus de eerste stap van een DTP bureau. De tweede stap is de drukwerkvoorbereiding. Hier gaan we niet té diep op in, omdat het een zeer technisch aspect is. We halen er enkele belangrijke zaken bij die interessant voor je kunnen zijn. Heb je hier toch nog vragen over? Kijk onderaan bij ‘Veelgestelde vragen over DTP’ of stel je vraag rechtstreeks aan ons.  

Kleurscheiding

Voor drukwerk met meerdere kleuren is kleurscheiding een belangrijk proces. Hierbij worden de kleuren in het ontwerp gescheiden in aparte kleurlagen, zodat ze afzonderlijk gedrukt kunnen worden. MaesMedia kan ervoor zorgen dat de kleuren in het uiteindelijke drukwerk er top uitzien.

Als je kleurscheiding niet goed is, dan beginnen sommige drukkers er zelfs niet aan. Te veel kans op vlekken.

Beeldresolutie en bestandsformaten

De kwaliteit van de afbeeldingen in het drukwerk wordt beïnvloed door de resolutie en bestandsformaten. MaesMedia zorgt er als DTP bureau voor dat de afbeeldingen scherp en helder worden afgedrukt door de juiste beeldresolutie en bestandsformaten te gebruiken.

Uiteraard hebben we dan ook wel al goeie afbeeldingen nodig. Heb je die niet? Goed nieuws! Wij kunnen ook illustraties maken of zorgen voor goeie foto’s.

Lettertypen en letterzetten

Het kiezen van de juiste lettertypen en het goed opmaken van de tekst zijn belangrijk voor leesbaarheid en uitstraling van het drukwerk.

We geven advies over geschikte lettertypen en zorgt voor de juiste opmaak, zodat de tekst er professioneel uitziet en goed te lezen is.

Drukproeven en prepress

MaesMedia zorgt voor drukproeven om de kwaliteit te controleren en fouten te corrigeren. We regelen ook de prepress-processen, zoals het aanleveren van de juiste bestanden aan de drukkerij, zodat het drukwerk volgens de juiste specificaties wordt geproduceerd.

Bespreek met ons je drukwerk

Voordelen van samenwerken met MaesMedia als DTP-Bureau

Het allergrootste voordeel van een samenwerking met MaesMedia, is dat je méér krijgt dan enkel design en drukwerkvoorbereiding. Wij zijn namelijk een marketingteam. Dat betekent dat we ons team zo samenstellen zodat we je op élk marketingvlak kunnen helpen, van website tot employer branding.

Marketingteam als DTP bureau

Als je iets wilt laten ontwerpen of drukken, werken wij er dus met het team aan.

 • Onze strategische marketeers denken na over wat we willen bereiken. En nog belangrijker: wat heeft je doelgroep nodig? 
 • Onze copywriters zorgen voor wervelende teksten. Want een beeld spreekt maar zo sterk als de woorden erin.
 • Onze designers zorgen voor een ontwerp in jouw huisstijl dat je klant aanspreekt. Achteraf verzorgen ze de voorbereiding van het drukwerk.
 • Wist je dat wij als marketing- en DTP bureau ook goeie prijzen krijgen voor drukwerk? Luister dus zeker bij ons voor de prijzen van drukwerk.

Algemene voordelen van samenwerken met een DTP Bureau

Wij hebben de juiste software en tools in huis: wij hebben uiteraard professionele grafisch ontwerpers in huis die de juiste software en tools gebruiken om hoogwaardige ontwerpen te maken die geschikt zijn voor drukwerk. Denk aan Illustrator, Photoshop, Indesign, …

Vermijd moeilijke en tijdrovende taken: het maken van grafische ontwerpen en het voorbereiden van drukklare bestanden kan tijdrovend en ingewikkeld zijn, vooral als je geen ervaring hebt met grafisch ontwerp.

Een DTP Bureau kan deze taak van je overnemen, zodat jij je kunt richten op andere belangrijke taken binnen jouw bedrijf en tijd en moeite kunt besparen.

Altijd een consistente huisstijl: wij zorgen voor consistentie in de merkidentiteit en visuele communicatie van je bedrijf. Consistentie zorgt voor herkenning, wat heel belangrijk is.

Drukwerk in hoge kwaliteit: een DTP Bureau heeft ervaring met het voorbereiden van drukklare bestanden die geschikt zijn voor verschillende soorten drukpersen. We zorgen voor de juiste kleurscheiding, beeldresolutie en bestandsformaten, zodat het drukwerk van hoge kwaliteit wordt afgedrukt en voldoet aan de technische specificaties van de drukpers.

Da’s veel technische praat om te zeggen: je hebt drukwerk dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook prachtig gedrukt is!

Wat vinden wij belangrijk als DTP bureau?

Het allerbelangrijkste is een goeie samenwerking. Net zoals we bij al onze klanten doen, proberen we jouw marketing- of DTP bureau te zijn. Een nauwe en leuke samenwerking, daar staan wij voor. Hoe meer we elkaar betrekken, hoe beter onze samenwerking.

Voor het DTP-verhaal hebben we daarin enkele zaken die we aan je willen vragen.

Laat ons vanaf het begin duidelijk weten wat je doel en verwachtingen zijn. Geef aan wat je wilt bereiken, wat je merkidentiteit is en welke boodschap je wilt overbrengen. Hoe duidelijker je bent, hoe beter het DTP Bureau aan jouw wensen kan voldoen. Als je nog niet zeker bent van je doel, merkidentiteit, en boodschap, dan helpen we je hier ook bij.

Zorg ervoor dat je de benodigde bestanden, zoals logo's, afbeeldingen en tekst, in het juiste formaat en de juiste resolutie aanlevert, en dat je de specificaties voor het drukwerk, zoals kleurprofielen en snijlijnen, correct doorgeeft. Nog geen foto’s of logo? Ook daar kunnen we je bij helpen!

Geef ons feedback op tijd, zo concreet mogelijk. Zeker als je een deadline hebt voor je drukwerk is het belangrijk om tijdig te communiceren! Wees eerlijk en specifiek in je feedback, zodat wij de nodige aanpassingen kunnen maken om aan jouw verwachtingen te voldoen.

Trends in de DTP industrie (2023 update)

Wij zitten in sectoren die énorm snel evolueren. Wij doen dus niets anders dan trends opvolgen. Hieronder enkele belangrijke trends die belangrijk kunnen zijn voor jouw drukwerk.

Digitalisering, automatisatie en ai-systemen

ChatGPT, Dall-E, Midjourney, … Met de supersnelle digitalisering en automatisering wordt het ontwerpproces steeds efficiënter. Wij gebruiken deze tools ook om voor jou een ontwerp te maken. Maar, wees gerust: onze designers gebruiken het voornamelijk als inspiratietool, omdat ai nog niet op het niveau is om je merkverhaal te communiceren. En daar zijn wij dan weer kei goed in! ;)

Responsive ontwerp

Responsief ontwerpen betekent dat je ontwerpt voor verschillende apparaten. Zo maken we voor bijvoorbeeld websites een ontwerp voor desktop én mobiel. Dit is uiteraard niet belangrijk voor drukwerk, maar wel voor online design.

Duurzaamheid en milieuvriendelijk drukwerk

Klanten zijn steeds bezorgder over de impact van drukwerk op het milieu, dus er is een groeiende vraag naar milieuvriendelijke en duurzame drukwerkopties. Enkele voorbeelden van keuzes die je kan maken.

Standaard drukwerkDuurzaam alternatief
Gewoon papier met gewone inktGerecycleerd papier en milieuvriendelijke inkt
Verjaardagskaart gedrukt op gewoon papierVerjaardagskaart met vergankelijk papier vol bloemzaadjes dat je kan planten
Een balpen met gedrukt logoEen bamboepen met gedrukt logo

Er zijn vele duurzame materialen beschikbaar, denk aan:

Biologisch katoen

 • Bamboe
 • Milieuvriendelijk papier
 • Kurk
 • PVC
 • Jute

Hoe ver je daarin wilt gaan, kies je zelf. We helpen je wel graag op weg.

Personalisatie en maatwerk:

Klanten verwachten steeds vaker gepersonaliseerde en op maat gemaakte ontwerpen die aansluiten bij hun individuele behoeften.

Veelgestelde vragen over DTP Bureaus

Je hebt waarschijnlijk nog wel enkele vragen over hoe we te werk gaan, of over DTP-bureaus in’t algemeen. Die bundelen we hieronder. Toch nog een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Wat is het verschil tussen een DTP Bureau en een grafisch ontwerpbureau?

Een DTP Bureau focust vooral op de technische kant van het ontwerpen en klaarmaken van drukwerk, terwijl een grafisch ontwerpbureau meer creatief bezig is met het bedenken van visuele concepten en het ontwikkelen van merkidentiteit.

Als Marketingteam doen wij beide zaken. Meer nog, je kan bij ons ook terecht voor

Kan ik zelf mijn eigen ontwerpen maken zonder een DTP Bureau in te schakelen?

We weten niet hoe goed je kan designen, maar, ja, technisch gezien zou het moeten kunnen. Voor eenvoudige ontwerpen zeker. Maar voor complexere ontwerpen en drukwerkvoorbereiding is professionele kennis en expertise vaak wel nodig. Denk aan catalogussen, folders, magazines, …

Hoeveel kost een DTP-bureau?

De kost van een DTP-bureau hangt af van jouw project. De kost van een visitekaartje is niet dezelfde als die van een volledige catalogus. Vraag bij ons offerte op voor je grafische opdracht. Wij geven je graag advies en een vrijblijvende offerte.

Hoelang duurt het doorgaans om een ontwerp af te ronden?

Dat hangt af van je opdracht. Hoe groot en complex is je project? We kunnen snel schakelen als dat nodig is voor een specifieke deadline, maar dan moeten we ook snel feedback hebben.

Wat is het belang van drukwerkvoorbereiding en waarom is het nodig?

Drukkerijen hebben specifieke eisen voor het aanleveren van drukwerkbestanden, zoals bestandsformaten, kleurprofielen en resolutie.

Drukwerkvoorbereiding zorgt ervoor dat de ontwerpen aan deze eisen voldoen en dat het drukwerk van goede kwaliteit wordt afgeleverd. Het voorkomt ook vertragingen en extra kosten door fouten in het drukproces.

Zoé Peleman

Een DTP-bureau nodig? Contacteer MaesMedia

Wij zorgen niet alleen voor het ontwerp en de drukwerkvoorbereiding, maar ook alles daarrond. Voor alles hebben we een expert in huis. Een copywriter voor de teksten. Een marketeer voor de strategie. Een designer voor het ontwerp en de DTP. En dan hebben we als marketingbureau vaak nog eens goeie prijzen bij drukkers, ook.

 

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Marketing voor KMO’s: voorbeelden en tips

Marketing voor KMO’s: voorbeelden en tips

Mag je zomaar foto’s van werknemers gebruiken op social media?

Mag je zomaar foto’s van werknemers gebruiken op social media?

Website gericht op employer branding: voorbeelden

Website gericht op employer branding: voorbeelden

Enkele huisstijlen die we gemaakt hebben

Enkele huisstijlen die we gemaakt hebben