Waarom MaesMedia een eigen CMS-systeem gebruikt

Als je dit leest, is de kans groot dat je met ons aan het praten bent over je nieuwe website en je wilt meer leren over ons CMS.  Of je hebt gewoon interesse in wat we doen, dat kan uiteraard ook. 😉 

Maar, waarom gebruikt MaesMedia eigenlijk een custom CMS als er zo veel systemen bestaan, zoals Wordpress of Drupal? We gaan in deze blog wat dieper in op onze redenen en bundelen ook enkele veelgestelde vragen.  

Wat is een cms-systeem?  

First things first: even kort uitleggen waar het overgaat. Een website moet je kunnen aanpassen. Je wil andere foto's kunnen plaatsen, zelf vacatures toevoegen, blogs toevoegen, teksten aanpassen … Een website is géén statisch gegeven. Om je website aan te passen, maak je gebruik van een CMS, een custom management systeem. Het is een systeem waarop je website gebouwd is en waarmee je je website kan aanpassen. Er zijn veel CMS-systemen, waarvan Wordpress waarschijnlijk de bekendste is. 

Wat is een dan een custom CMS? 

Een custom CMS is een op maat gemaakt content management systeem dat specifiek is ontworpen en ontwikkeld om aan specifieke behoeften te voldoen. In het geval van ons eigen CMS, gaat het hier voornamelijk om maatwerk.  

Door gebruik te maken van frameworks zoals Laravel, kunnen we een flexibel, schaalbaar en veilig CMS creëren dat perfect aansluit bij uw bedrijfsprocessen. Om het simpel te zeggen: wij maken een eigen cms omdat we geen limieten willen hebben in wat we bouwen.  

Daar komen we later in deze blog nog op terug, maar wij hebben meerdere e-commerce projecten waarbij ook vaak een ERP-integratie aanwezig is. Dat wil je op een custom CMS bouwen.  

Is er iets mis met zo’n standaard CMS? Allesbehalve. Maar voor de projecten die wij doen, werken we liever met een eigen CMS.  

Ons eigen CMS - een gebruiksvriendelijke tool waarmee jij zelf aan de slag kan.

Ons eigen CMS 

MaesMedia werkt met een custom CMS gebouwd op het Laravel framework. Dit is gebouwd op het Laravel framework.  

Voor de meer technische mensen onder ons (skip zeker deze alinea als je dat niet bent): Laravel is een open-source PHP-framework, een zijtak van Symfony, dat wordt gebruikt voor webontwikkeling. Het is ontworpen om de ontwikkeling van webapplicaties te vergemakkelijken door een elegante syntax en robuuste tools aan te bieden. Laravel volgt het Model-View-Controller (MVC) architectuurpatroon, wat bijdraagt aan een gestructureerde en leesbare codebase.  

Custom CMS: voordelen voor ons als marketingbureau  

Wij stellen onszelf vaak in vraag. 

  • Hoe kunnen we beter werken? 
  • Hoe maken we websites performanter voor de klant? 
  • Moeten we werken met een standaard oplossing? 

Het antwoord: wij staan 100% achter ons CMS. En dat, om onderstaande redenen. 

1: We hebben geen limieten   

Wij hebben de volledige controle in handen over de functionaliteiten van de websites die we maken. Met andere woorden: niks is te zot. We botsen niet op limieten van bestaande systemen en kunnen bouwen wat we willen.  

Standaard CMS-systemen hebben vaak beperkingen en vereisen plugins of thema-aanpassingen. Dit kan leiden tot een minder efficiënte website. Een custom CMS biedt daarentegen een op maat gemaakte oplossing zonder onnodige functionaliteiten, wat resulteert in een gebruiksvriendelijker en efficiënter systeem. 

2: Het is niet interessant voor cyberaanvallen   

Stel je voor: je bent een hacker. Je wil een cyberaanval lanceren. De truc daarbij – niet dat we daar expert in zijn – is dat je zo veel mogelijk websites wilt bereiken met zo weinig mogelijk moeite. In dat geval kan je best een virus schrijven dat zich bijvoorbeeld richt op Wordpress websites, want dat zijn er veel.  

Als je een virus moet schrijven voor een custom CMS, pfoe. Daar ben je te lang mee bezig en je kan geen honderdduizenden websites tegelijkertijd aanvallen. Dat is de moeite gewoon niet waard.  

Ons CMS biedt dus een hoger niveau van beveiliging omdat het minder kwetsbaar is voor algemene beveiligingslekken die vaak voorkomen bij populaire standaard CMS-oplossingen.  

Visuele voorstelling van custom cms
Een custom CMS: handig als je websites maakt op maat van de klant.

3: Ideaal voor ERP-integraties  

Dit sluit eigenlijk een beetje aan bij het eerste puntje, maar we willen het hier even apart benoemen. Veel bedrijven hebben behoefte aan specifieke integraties met andere software en systemen (bijv. CRM, ERP, marketing tools).  Laat dat trouwens één van onze specialisaties zijn. 

Ontdek meer over ERP-integraties 

Een op maat gemaakt CMS maakt het mogelijk om deze integraties naadloos te implementeren, waardoor jouw bedrijfsprocessen efficiënter verlopen.  

Standaard CMS-systemen hebben vaak beperkte integratiemogelijkheden of vereisen dure plugins met abonnementskosten. 

4: Snellere ontwikkeling  

We hebben al veel projecten gebouwd, van onepagers tot geautomatiseerde e-commerce-projecten met erp-integraties en dataverrijking. Bij sommige van die projecten hebben we geëxperimenteerd met andere open-source CMS-systemen. Het nadeel daarbij is dat de ontwikkeling van custom vaak complexer is dan nodig. Alles wat je daar moet maken duurt veel langer, en is dus ook duurder.  

Ons CMS is specifiek gebouwd voor custom projecten, dus kunnen we ook relatief snel ontwikkelen wat jij nodig hebt.  

5: Prestaties  

Een beetje technischer, maar desalniettemin wél een voordeel. Omdat ons CMS alleen de functionaliteiten bevat die jij nodig hebt, is de codebase slanker en efficiënter. Dit leidt tot snellere laadtijden, een betere gebruikerservaring en mogelijk hogere conversies.  

Standaard CMS-oplossingen kunnen vaak overladen zijn met ongebruikte functies en plugins die de prestaties negatief beïnvloeden. Dit is uiteraard niet altijd het geval.  

6: Aanpassingen kunnen we snel doen  

Met aanpassingen bedoelen we niet 'even een foto aanpassen'. Dat kan je allemaal zelf. Naarmate je bedrijf groeit, moet je website meegroeien. Het CMS dus ook. En da’s voor ons een belangrijke reden om een custom CMS te gebruiken.  

Dit zorgt ervoor dat jouw website niet alleen aan de huidige eisen voldoet, maar ook flexibel genoeg is om mee te evolueren met jouw KMO, zonder de beperkingen die vaak gepaard gaan met standaard CMS-oplossingen. 

Voordelen van een custom CMS voor jou   

Uiteraard zijn er voor jou ook voordelen aan verbonden. 

1: Je betaalt geen maandelijkse abonnementen en/of fees   

Afhankelijk van wat je bouwt, kan een custom CMS mogelijk hogere initiële kosten met zich meebrengen. Maar, op lange termijn bespaar je er ook mee. Deze kosten bespaar je uit:  

  • Licentiekosten. Geen jaarlijks abonnement voor een CMS te mogen gebruiken.  
  • Premium plugins. Wat we bouwen, is voor jou. Je betaalt enkel de ontwikkeling, geen jaarlijke kost. Meer nog: we hebben geen plugins nodig.  
  • Herhaaldelijke aanpassingen. Vaak moet je updates doen aan je standaard cms. Al die plugins moeten dan ook worden geüpdatet. Bij een custom CMS moet je minder frequent updaten.  
  • Fees bij webshops. Veel webshop CMS-systemen vragen een maandelijks abonnement met extra kost. Op elke verkoop die jij doet, moet je dus enkele procenten afgeven. Reken maar uit.  
  • ... 
(Prijzen Shopify abonnement op 22/05/2024). Shopify is een populair CMS voor e-commerce. Voor een geavanceerde shop betaal je al snel €384 per maand plus nog eens 1,6% van het aankoopbedrag per transactie. Plus 25 cent. Plus 0,6% van de betaalprovider. En die betaalprovider moet je ook nog eens apart betalen.

Er zijn dus veel kosten die wegvallen wanneer je gebruik maakt van een custom CMS. Bovendien willen we geen extra marge verdienen op jouw omzet. Houd die gerust zelf.  

2: Je hebt een véél lagere kans op hacking  

We haalden het hierboven al aan bij onze eigen voordelen: omdat we met een custom systeem werken, zijn we niet interessant voor hackers. Te veel werk voor te weinig potentiële doelwitten.  

3: Je kan alles op maat laten bouwen  

Een KMO heeft vaak specifieke behoeften die niet door standaard oplossingen kunnen worden gedekt. Misschien wil je wel iets laten bouwen dat nog niet bestaat in standaard cms-oplossingen. Dan maken we dat gewoon zelf. Een custom CMS kan functies bevatten die specifiek zijn ontworpen om jouw bedrijfsprocessen te ondersteunen.  

Veelgestelde vragen over ons CMS 

Hier bundelen wij even ons antwoord op vragen die we vaker krijgen over ons eigen CMS. Moest je toch nog een extra vraag hebben, laat het ons weten. Dan geven we je een antwoord en dan zetten we het hier ineens tussen! 😉 

Hoeveel kost een abonnement op jullie CMS?  

Niets. Wij werken niet met abonnementen. De enige recurrente kost is, zoals bij elke website, de hosting. Maar voor het CMS vragen we eigenlijk niets. Beschouw het als een extra service.  

Hoe lang hebben jullie aan het eigen CMS gebouwd?  

Een CMS bouwen duurt best lang en je moet het ook blijven updaten. Je moet aan de modernste voorwaarden blijven voldoen.  

Wij zitten nu aan zo’n 2.000 interne uren. Moest je daarin geïnteressseerd zijn, dat zijn 250 fulltime dagen.  

Ervan uitgaand dat een gemiddelde maand werkdagen 21,75 bevat; hebben we er dus 11,5 maanden aan gewerkt.  

Reken dus een jaar, om gemakkelijk te tellen.  

Kan ik zelf makkelijk iets aanpassen op de website?  

Jazeker! Wij zijn zelf website experts, maar beseffen dat onze klanten dit niet zijn. Daarom hebben we het gebouwd met gebruiksvriendelijkheid in gedachten.  

We geven ook standaard een training (je zal zien dat je dat eigenlijk niet nodig hebt) en hebben een interactieve gids met alle modules in. Zo kan je alles achteraf terugvinden.  

Kan het CMS geïntegreerd worden met onze bestaande systemen? 

Yes! Een van de voordelen van een custom CMS is dat het naadloos kan worden geïntegreerd met jouw bestaande systemen, zoals CRM, ERP en andere bedrijfssoftware. Meer nog, dat is zelfs een specialisatie van ons.  

Hoe heet jullie CMS? 

Nu verwacht je misschien superveel van ons als marketingbureau. Spijtig genoeg noemen we de huidige versie gewoon 'CMS 6'. Sorry to disappoint you. 

We waren, bij de lancering van het nieuwste CMS, aan't kijken om à la Apple macOS te werken met een thema. Zo heb je qua besturingssoftware op Mac namen gehad als Sierra, Monterey, El Capitan, .... Daarvoor werkte Apple met grote katachtigen: Lion, Leopard, Puma, ... We hebben liggen brainstormen, maar gewoon gehouden op onze eigen naam en de versie. 

Kunnen jullie ook mijn Wordpress website hosten? 

Da's weer een blog op zichzelf. Gelukkig hebben we die al geschreven. Het antwoord is: ja, maar liever niet. 

Ontdek meer 

Conclusie 

Ons custom CMS biedt jouw bedrijf de flexibiliteit, veiligheid, prestaties en schaalbaarheid die nodig zijn om een flexibele en toekomstbestendige website te bouwen. Daar zijn wij – en onze klanten – alvast 100% van overtuigd.  

Michaël Daems

Wil jij graag een demo zien of meer weten over onze websites?

Wij leggen het je graag uit in een persoonlijk gesprek. Laat ons gerust weten wanneer het voor jou past! 

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Tiger Inc maakt nu deel uit van MaesMedia

Tiger Inc maakt nu deel uit van MaesMedia

Dit is het stappenplan als je een website laat maken

Dit is het stappenplan als je een website laat maken

Hoe haal je meer conversies uit je website?

Hoe haal je meer conversies uit je website?

Websites op maat van brandweerzones en hulpverleningszones

Websites op maat van brandweerzones en hulpverleningszones

Website of webshop met ERP koppeling laten maken

Website of webshop met ERP koppeling laten maken

Websites op maat voor begrafenisondernemers

Websites op maat voor begrafenisondernemers