Een écht goeie vacaturetekst, hoe schrijf je die? Stappenplan en tips

In deze tijden van ontelbare openstaande vacatures en de war for talent is bijna elk bedrijf wel op zoek naar personeel. Maar om deze vacatures effectief om te zetten naar een leuke en interessante vacaturetekst waar mensen ook effectief op gaan solliciteren, da’s niet altijd even gemakkelijk. Onze ervaring leert dan ook dat je hiervoor je tijd moet nemen en echt moet over nadenken. Een leuke vacaturetekst geeft je employer branding een echte boost!

Is jouw bedrijf op zoek naar extra personeel en ben je op zoek naar enkele tips om een doelgerichte vacaturetekst te schrijven? Wij geven je graag de belangrijkste stappen en enkele tips mee.  

Wil je liever jouw vacatureteksten uitbesteden?

 Contacteer je marketingteam! 

Vacaturetekst stap 1: voorbereiding

Uiteraard is het heel belangrijk om, voor je gaat beginnen met schrijven, je goed te informeren over de vacature zelf. Verzamel concrete informatie over de functie-inhoud, de vereisten en het bijhorende aanbod. Zonder deze info kan je niet beginnen aan je vacaturetekst.

Laat je je vacatures schrijven door iemand extern? Bezorg hen dan voldoende informatie, dat maakt het schrijfproces veel makkelijker.

Ook wij als marketingteam hebben graag veel informatie, zodat we voor het beste resultaat kunnen zorgen. Dit hoeft geen mooi uitgeschreven tekst te zijn (ah nee, want dan kan je het beter zelf doen). Een lijst met bulletpoints en wat telefonische informatie is voor ons zeker voldoende. En als we nog iets moeten weten, dan bellen we je wel even op!

Vacaturetekst stap 2: duidelijke functietitel

Als je op zoek bent naar nieuw personeel is het belangrijk dat je de functie zo duidelijk en helder mogelijk benoemt. Wees concreet, gebruik geen afkortingen en schrijf alles in de gewone taal, zodat iedereen het begrijpt.

De functienaam moet een allesomvattend begrip zijn waardoor de lezer al meteen een idee krijgt van wat deze functie kan inhouden.

Gebruik daarom ook een duidelijke titel met goeie zoekwoorden: check zeker welke zoekwoorden het meest gebruikt worden. Dit kan je makkelijk ontdekken via Google Trends. Google Trends is een handige, gratis tool van Google waarmee je kan zien welk zoekwoord het beste scoort in Google. Zo kan je vergelijken op welke functienaam het meest gezocht wordt, en je dus ook het best gebruikt in je vacaturetekst. 

Zoekt men bijvoorbeeld het vaakst naar vacature logistiek medewerker of vacature logistiek bediende? Uit onderstaande grafiek blijkt dat mensen nooit zoeken op logistiek bediende. Logistiek medewerker is hier dus de beste keuze! 

Grafiek google trends vacature zoekwoorden

 

Vacaturetekst stap 3: overzichtelijke structuur

Intro: een belangrijk onderdeel van je tekst

De introductie van je vacaturetekst is heel belangrijk. Dit kort stukje tekst bepaalt namelijk of je lezers verder gaan lezen of niet. Verwerk hierin daarom zeker je USP’s (Unique Selling Points) en grijp de aandacht van de lezer. Een goeie intro bevat ongeveer 100 woorden. Schrijf zeker ook iets over het bedrijf zelf. Waarom ben je op zoek naar een nieuwe werknemer? ‘Wegens groei’ klinkt beter dan ‘Ter vervanging van’.

Job omschrijving: liefst zo concreet mogelijk

De job omschrijving zelf moet heel concreet zijn. Op die manier creëer je correcte verwachtingen. Werkzoekenden solliciteren vaker op realistische en echte vacatureteksten waar de job realistisch omschreven wordt. Details zijn hier heel belangrijk. Hoe meer details, hoe duidelijker de job zal zijn voor de sollicitanten. 

Gaat het bijvoorbeeld om een job waarbij je afwisselend op de baan en op kantoor bent? Wees dan concreet. Bijvoorbeeld: "Je zal 30% van je tijd op de baan doorbrengen. De rest werk je vanuit ons kantoor in Antwerpen."

Aanbod: Wat heb jij de sollicitant te bieden?

Ook hier is het belangrijk om zo concreet mogelijk te verwoorden wat men krijgt als ze bij jouw bedrijf komen werken. Vernoem niet enkel de basis voordelen, maar ook het out-of-the-box aanbod. Kunnen ze thuiswerken? Is er ruimte voor een goeie werk-privé balans? Wat is de sfeer? Wordt er een pintje gedronken op vrijdag?

Wees daarnaast ook gedetailleerd: hoe meer details, hoe beter. Vaak wordt het loon niet concreet gespecificeerd en lees je: "Goede verloning." Maar wat is goed? Dat kan voor jou iets anders betekenen dan voor mij. Ook hier mag je concreet zijn. Geef een range van waar het loon zich ongeveer zal tussen bevinden. Mensen vinden dat fijn om te weten en gaan zo sneller solliciteren. 

Vereisten: hoe ziet je ideale kandidaat eruit?

Het is uiteraard belangrijk om mee te geven hoe de ideale kandidaat eruitziet. Maar opgelet: maak deze lijst niet te lang! Om een ellenlange lijst te vermijden, is het altijd leuk om de lijst op te splitsen in twee categorieën: Musthaves en Nice-to-haves.

Voorbeeld: Bij Lust For Live zoeken ze een chauffeur C/CE, liefst met een hoek af.

Vereisten kandidaat vacaturetekst

Solliciteren: hou het laagdrempelig!

Last but not least: hoe kan men solliciteren voor deze vacature? Zorg voor duidelijke call to actions en moedig de kandidaat aan om te solliciteren. Hoe je dat doet? Door deze procedure zo makkelijk mogelijk te maken. Vermeld duidelijk hoe je kan solliciteren, wie de contactpersoon is en wat de vervolgprocedure inhoudt.

Een mooi voorbeeld hiervan vind je op de vacaturepagina van Steel Dreams. De eerste zin is: Solliciteer zonder gedoe. Zij slaan de nagel op de kop! 

Vacaturetekst stap 4: schrijfstijl en opmaak

Een leuke schrijfstijl en een geordende opmaak, het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het toch niet altijd. Daarom geven we nog enkele tips rond schrijfstijl en opmaak mee.

Actieve stijl

Schrijf je vacaturetekst in een actieve stijl en wees creatief en origineel. De meeste vacatures lijken op elkaar en hanteren dezelfde saaie, standaard zinnetjes. Daar wil je uiteraard niet aan meedoen. Onderscheid jouw vacaturetekst door creatief te zijn.

Representatief voor de sfeer van het bedrijf

Zorg ervoor dat jouw schrijfstijl overeenkomt met de sfeer en stijl van de organisatie. Werk je eerder voor een losse organisatie waar een ontspannen sfeer hangt? Zorg er dan ook voor dat dit naar voren komt in je tekst door een losse, ontspannen schrijfstijl te hanteren. Bij MaesMedia krijg je bijvoorbeeld geen laptop maar een flaptop en geen loon maar flappen. 

 

Aanbod vacaturetekst MaesMedia

Titels, tussentitels, bulletpoints

Qua opmaak moet je altijd rekening houden met het feit dat lezers een tekst eerst gaan scannen. Wat wil dat zeggen? Ze lezen eerst de titels, de ondertitels en eventueel bulletpoints. Een ellenlange tekst zonder witregels of titeltjes, daar begint men vaak zelfs niet aan. Dus, maak gebruik van witregels, alinea’s, tussentitels en bulletpoints bij opsommingen.

Foto’s en afbeeldingen

Maak gebruik van foto’s van je eigen personeel. Stockfoto’s geven een heel ander (en minder leuk) beeld dan leuke, eigen foto’s. Heb je geen goeie foto’s? Tim komt heel graag eens tot bij jullie met zijn fototoestel! Je ontdekt hier wat we qua foto en video voor je bedrijf kunnen betekenen. 

 Ons eigen personeel weet trouwens dat Tim af en toe met zijn fototoestel rondgaat. Ze weten dan ook perfect hoe ze de camera moeten bespelen. 

Bedrijfsfotografie MaesMedia

Einde: duidelijke call to action

Belangrijk: eindig je vacaturetekst altijd met een call to action. Een knop met ‘solliciteer hier’, ‘nu solliciteren’ of ‘kom eens kennismaken’ is zeker een meerwaarde en zorgt ervoor dat je effectief sollicitaties gaat binnenkrijgen. Een handig invulformulier naast de vacaturetekst is ook altijd een enorme meerwaarde. Maak de sollicitaite-drempel zo laag mogelijk. 

Een mooi voorbeeld hiervan vind je op de website van Promation

Hulp nodig met schrijven? Contacteer ons! 

Extra tips voor je vacaturetekst

Heb je al deze stappen doorlopen? Dan is het tijd om onze extra tips er bij te nemen.

Extra tip: Opgelet! Discriminatie loert om de hoek.

Een heel belangrijk topic bij vacatureteksten is discriminatie. Zorg er zeker voor dat je niemand uitsluit door bepaalde zaken foutief te formuleren. Benoem bijvoorbeeld geen leeftijd, maar wel het aantal jaren ervaring.

We geven je alvast een handige wel/niet doen lijst  om je op weg te helpen:

Wel doen!Niet doen!
Minimaal ervaring benoemen als dit nodig is voor de functie.
Geen ervaring vereist.
Minimaal twee jaar ervaring vereist.
Leeftijd benoemen / Maximale ervaring benoemen.
We zijn op zoek naar jonge mensen tussen 18 en 24  jaar of mensen met maximaal 5 jaar ervaring.
Geef aan dat de functie voor iedereen toegankelijk is.
Iedereen / Politieagent/ …
Geslacht benoemen.
Man, vrouw, politieman, politievrouw, …
Affiniteit met cultuur benoemen.
Kennis van Turkse cultuur.
Ethnische achtergrond of afkomst benoemen.
Met Turkse afkomst.
Affiniteit met geloof benoemen.
Kan zich vinden in Islamitische normen en waarden.
Geloofsovertuiging vereisen.
Islamitische slager.
Fysieke aspecten benoemen van bepaalde werkzaamheden.
Langdurig staan, veel trappenlopen, …
Fysieke eigenschappen of ziektes benoemen.
Geen rolstoel, in goede gezondheid, …

Extra tip: Gebruik je vacaturetekst op meerdere platformen

Heb je die creatieve, toffe vacaturetekst geschreven? Gebruik deze dan niet alleen om op je website te plaatsen, maar maak je vacature (of stukjes van de tekst) zichtbaar op verschillende manieren.

  • Maak gebruik van social media. Vacature-ads zijn hiervoor ideaal.
  • Zet je netwerk in. Plaats je vacature bijvoorbeeld op LinkedIn en vraag aan je netwerk om te delen.
  • Maak gebruik van Google Jobs. Waarom? 73% van de werkzoekenden start hun zoektocht op Google (volgens CareerBuilder). In Amerika hebben grote bedrijven als Johnson & Johnson 18% meer sollicitanten door gebruik te maken van Google Jobs. Vraag aan je websitebouwer of ze hiervoor willen zorgen.

Jouw marketingteam helpt je hier graag mee verder! 

Samengevat: wees concreet en bezorg relevantie informatie op een creatieve manier.

Heb je je vacaturetekst geschreven? Ga dan na of je op volgende vragen een antwoord kan bieden:

  • Wat maakt deze vacature anders? Heb je de voordelen en USP’s benoemd?
  • Wat gaat de werknemer moeten doen in deze functie?
  • Wat krijgt de werknemer hiervoor?
  • Wat moet hij hiervoor kunnen?
  • Bij welk soort bedrijf gaat hij terechtkomen?
  • Hoe kan je solliciteren? Is dit makkelijk en gebruiksvriendelijk?

Alles afgevinkt? Zet die wervelende vacaturetekst nu maar online en laat de sollicitanten maar komen! 

Babette Peys

Vacatureteksten liever laten schrijven door specialisten?

Een creatieve vacaturetekst schrijven én zichtbaarheid creëren is niet zo simpel. Maar ons marketingteam staat voor je klaar en helpt je met veel plezier verder. 

Kom eens kennismaken en ontdek onze manier van werken. We zetten de koffie (of thee) alvast kaar! 

 

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Zo promoot je je vacature en bereik je de juiste kandidaten

Zo promoot je je vacature en bereik je de juiste kandidaten

Hoe je employer branding verbeteren: tips

Hoe je employer branding verbeteren: tips

Website gericht op employer branding: voorbeelden

Website gericht op employer branding: voorbeelden

Hoe bepaal je je USP? (Stappenplan en voorbeelden)

Hoe bepaal je je USP? (Stappenplan en voorbeelden)

Hoe meet je de ROI van Employer Branding?

Hoe meet je de ROI van Employer Branding?

Hoe stel je een onthaalbrochure op?

Hoe stel je een onthaalbrochure op?