Hoe beïnvloedt je domeinnaam je marketing?

Wat is jouw domeinnaam? De kans is groot dat je koos voor de veelgebruikte formule: “bedrijfsnaam” + .be.

Maar je kan er ook andere dingen mee proberen die een invloed kunnen hebben op je online marketing.

In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van een domeinnaam op je online marketing en hoe je deze kunt optimaliseren om je online zichtbaarheid te verbeteren.

Wat is een domeinnaam eigenlijk?

Een domeinnaam is het unieke adres van je website op het internet. Het bestaat uit twee delen: een naam en een extensie.

De naam kan bijvoorbeeld de naam van je bedrijf of een beschrijvende term zijn, terwijl de extensie het gedeelte na de punt is, zoals .com, .be, of .org. Een overzichtje om het duidelijk te maken met MaesMedia als voorbeeld.  

 • Naam: maes-media
 • Extensie: .be
 • Domeinnaam: maes-media.be

URL: https://www.maes-media.be/
Een URL is dus niet hetzelfde als je domeinnaam.

Bovendien speelt je domeinnaam een cruciale rol in de perceptie van je merk en heeft invloed op je zoekmachineoptimalisatie (SEO), gebruikerservaring en merkbekendheid.

De invloed van een domeinnaam op je online marketing

Een domeinnaam is meer dan alleen een uniek adres op het internet. Het heeft een aantal belangrijke effecten op je online marketing. Enkele aspecten van je domeinnaam waar je rekening mee moet houden.

1. Merkherkenning

Het is belangrijk om een domeinnaam te kiezen die goed past bij je bedrijf en gemakkelijk te onthouden is voor je klanten. Een goede domeinnaam kan vertrouwen opwekken en je merk herkenbaar maken. Het kan zelfs mensen aanmoedigen om je website verder te verkennen.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een bedrijf hebt genaamd "Coffee Lovers". Een goede domeinnaam zou kunnen zijn www.coffeelovers.be.

Dit adres is eenvoudig, gemakkelijk te onthouden en direct gerelateerd aan je merk.

Wanneer potentiële klanten deze domeinnaam zien, kunnen ze een positieve indruk krijgen en worden aangemoedigd om meer te weten te komen over je koffiebar.

2. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Een domeinnaam kan een aanzienlijke invloed hebben op je zoekmachineoptimalisatie. Het gebruik van relevante zoekwoorden in je domeinnaam kan helpen bij het verbeteren van je positie in de zoekresultaten.

Zo hebben we voor onze klant ‘Betontrappen Tom Hermans’ het domein veranderd van bekistingswerken.be naar interieurbeton.be. Google maar eens ‘interieurbeton’.

De invloed van je domeinnaam op je SEO ranking.
Dankzij zijn domeinnaam scoort Tom Hermans goed op zoekmachines op het zoekwoord 'Interieurbeton'.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je domeinnaam natuurlijk en relevant klinkt. Gebruik ook niet te veel zoekwoorden of het creëren van onnatuurlijke combinaties.

3. Gebruikerservaring

Een goede domeinnaam kan bijdragen aan een positieve gebruikerservaring. Het moet gemakkelijk te onthouden, spellen en uitspreken zijn. Een lange en ingewikkelde domeinnaam kan gebruikers ontmoedigen en hen naar andere websites leiden.

Een korte, duidelijke en pakkende domeinnaam kan daarentegen de gebruikerservaring verbeteren en gebruikers aanmoedigen om terug te keren. Denk maar aan bol.com.

Zo gebruiken wij bijvoorbeeld ook marketingteam.be. Dit zetten wij op al onze auto’s, want het is makkelijker te onthouden dan maes-media.be. Stel je voor dat je achter een collega van ons rijdt, en je wil ons achteraf contacteren.

 • Was het Maes of Maas?
 • Was het mét of zonder streepje?
 • Was het MediaMaes of MaesMedia?

Marketingteam.be is makkelijk te onthouden. Een simpele redirect zorgt ervoor dat mensen naar maes-media.be worden herleid.

4. Merkbekendheid

Je domeinnaam kan ook bijdragen aan het opbouwen van merkbekendheid. Een unieke en gedenkwaardige domeinnaam kan ervoor zorgen dat je merk blijft hangen bij potentiële klanten.

Wanneer mensen je domeinnaam zien of horen, kan het automatisch een associatie met je merk creëren, waardoor de kans groter wordt dat ze in de toekomst naar jouw website terugkeren.

Hoe optimaliseer je je domeinnaam voor online marketing?

1. Kies een relevante domeinnaam

Het is essentieel om een domeinnaam te kiezen die relevant is voor je bedrijf en de producten of diensten die je aanbiedt. Meestal kies je voor ‘bedrijfsnaam’ gevolgd door een .be extensie. 

Maar dat hoeft dus niet steeds het geval te zijn. Zoals je hierboven kon lezen, kan het ook interessant zijn om een zoekwoord in je domeinnaam te herwerken. Maar overdrijf er niet mee.

En misschien ook om in't oog te houden: 

Allemaal zaken om te overwegen! 

2. Houd het kort en eenvoudig

Een lange en ingewikkelde domeinnaam kan moeilijk te onthouden en te typen zijn. Kies daarom voor een korte en eenvoudige domeinnaam die gemakkelijk te onthouden en te spellen is. Dit maakt het voor gebruikers eenvoudiger om je website te vinden en te onthouden.

3. Vermijd cijfers en streepjes

Het is het beste om cijfers en streepjes te vermijden in je domeinnaam. Deze kunnen verwarrend zijn voor gebruikers en maken je domeinnaam minder professioneel. Een eenduidige en duidelijke domeinnaam zonder speciale tekens is het meest effectief.

Maar dat heb je uiteraard niet steeds te kiezen! Soms is je domeinnaam al bezet. Zo hebben wij enkel maes-media.be (mét streepje), want die zonder streepje was al bezet. Spijtig!

4. Onderzoek de beschikbaarheid en concurrentie

Voordat je een definitieve domeinnaam kiest, is het van groot belang om onderzoek te doen naar de beschikbaarheid en concurrentie. Controleer of de gewenste domeinnaam nog beschikbaar is en of er geen andere bedrijven zijn met een vergelijkbare domeinnaam. Dat kan via deze website

Schermafbeelding registry domeinnamen vai DNSbelgium
In dit voorbeeld was bedrijfsnaam.be al bezet. Dan moet je iets anders zoeken!

Hoe kijk je na of een domeinnaam nog beschikbaar is?

Da’s best simpel, eigenlijk! Typ gewoon de gewenste domeinnaam in het zoekvak en controleer of deze beschikbaar is. Als de domeinnaam al bezet is, zal je alternatieven moeten overwegen.

Wat als je domeinnaam al bezet is?

Controleer zeker dat er geen andere bedrijven zijn met een vergelijkbare domeinnaam. Je wilt voorkomen dat klanten per ongeluk naar een concurrent worden geleid of dat er verwarring ontstaat tussen jouw bedrijf en een ander bedrijf met een vergelijkbare naam.

Het doel is om een unieke domeinnaam te kiezen die jouw bedrijf goed vertegenwoordigt en onderscheidend is ten opzichte van de concurrentie. Door deze zorgvuldige controle en het maken van een bewuste keuze, kun je een sterke online aanwezigheid opbouwen en je merk succesvol positioneren.

5. Verwijs naar je domeinnaam in je marketing

Je hebt nu een domeinnaam, super! Hieraan kan je je website en je mailadressen koppelen. Maar vergeet ook niet je domeinnaam te gebruiken in je marketing.

Zet je domeinnaam op je

 • Social media profielen
 • Mailhandtekeningen
 • Visitekaartjes
 • Bestelwagens
 • Folders
 • Brochures

En wees er consistent mee!

Veelgestelde vragen over de invloed van een domeinnaam op je online marketing

Toch nog enkele vragen hierover? Bekijk hier ons antwoord op de meest gestelde vragen of neem even persoonlijk contact met ons op.

1. Wat is het belang van een domeinnaam voor mijn online marketing?

Een domeinnaam speelt een cruciale rol in je online marketing. Het kan bijdragen aan merkherkenning, zoekmachineoptimalisatie, gebruikerservaring en merkbekendheid.

2. Moet ik zoekwoorden opnemen in mijn domeinnaam?

Het opnemen van relevante zoekwoorden in je domeinnaam kan helpen bij het verbeteren van je positie in de zoekresultaten. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je domeinnaam natuurlijk en relevant klinkt.

3. Wat zijn enkele tips voor het kiezen van een effectieve domeinnaam?

Enkele tips voor het kiezen van een effectieve domeinnaam zijn: kies een relevante naam, houd het kort en eenvoudig, vermijd cijfers en streepjes, en onderzoek de beschikbaarheid en concurrentie.

4. Kan ik mijn domeinnaam later wijzigen?

Hoewel het mogelijk is om je domeinnaam later te wijzigen, kan dit gevolgen hebben voor je online marketing en merkbekendheid. Het is daarom het beste om zorgvuldig een domeinnaam te kiezen die bij je bedrijf past en deze consistent te gebruiken.

5. Hoe kan ik mijn domeinnaam promoten?

Je kunt je domeinnaam promoten door deze op te nemen in al je marketinguitingen, zoals je website, sociale media-profielen en promotionele materialen. Het consistent gebruik van je domeinnaam vergroot de herkenning en bekendheid van je merk.

6. Kan een domeinnaam mijn SEO beïnvloeden?

Ja, een domeinnaam kan je SEO beïnvloeden. Door relevante zoekwoorden op te nemen in je domeinnaam en deze consistent te gebruiken, kun je je kansen vergroten om hoger te scoren in de zoekresultaten.

Michaël Daems

Conclusie: je domeinnaam beïnvloedt effectief je marketing

Je domeinnaam is meer dan alleen een adres, het heeft invloed op 

 • hoe mensen je merk herkennen
 • hoe goed je gevonden wordt in zoekmachines
 • hoe fijn het is voor mensen om je website te gebruiken
 • hoe bekend je merk wordt. 

Het is dus belangrijk om een relevante en goede domeinnaam te kiezen die bij je bedrijf past. En als je die eenmaal hebt gekozen, is het slim om die overal hetzelfde te gebruiken, zodat mensen je makkelijk kunnen vinden en onthouden.

 Dus onthoud, kies een goede domeinnaam en gebruik die consistent overal, en volg onze tips om het maximale uit je domeinnaam te halen. Advies nodig?

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Alles wat je moet weten over DNS-records

Alles wat je moet weten over DNS-records

Wanneer kies je voor een .eu domeinnaam?

Wanneer kies je voor een .eu domeinnaam?

Hoe werkt de hosting van MaesMedia?

Hoe werkt de hosting van MaesMedia?

Wat is het beste: een .be of een .com domeinnaam?

Wat is het beste: een .be of een .com domeinnaam?