Wat is het beste: een .be of een .com domeinnaam?

Bij het maken van een website is een van de eerste belangrijke beslissingen die je moet nemen, het kiezen van een domeinnaam. Je domeinnaam heeft namelijk een invloed op je marketing.

Een veelvoorkomende vraag die vaak wordt gesteld, is welke extensie het beste is: een .be of een .com domeinnaam? Of kies je voor een .eu domeinextensie

In dit artikel geven we je enkele weetjes mee over .be en .com domeinextensies, zodat je een beslissing kunt nemen bij het selecteren van je domeinnaam. Toch nog vragen hierover?

Contacteer ons

Belgische klanten? Ga voor een .be domeinextensie

Het hebben van een .be domeinnaam kan belangrijk zijn voor lokale zichtbaarheid van je bedrijf in België. Als je voornamelijk op de Belgische markt opereert, laat een .be extensie zien dat je bedrijf lokaal gevestigd is en zich richt op Belgische klanten. Dit kan het vertrouwen van je doelgroep vergroten, omdat ze weten dat ze te maken hebben met een Belgisch bedrijf dat hun behoeften begrijpt.

Bijvoorbeeld, www.mijnbedrijf.be zou een website kunnen zijn die specifiek gericht is op het bedienen van Belgische klanten. 

Wil je ook klanten in Nederland bedienen? Maak dan dus ook een Nederlandse versie van je website. Dit straalt meer vertrouwen uit voor de Nederlandse consument. 

Bestel jij bij zalando.be of bij zalando.nl?

Internationale bereikbaarheid met een .com domeinnaam

Met een .com domeinnaam kun je je bedrijf internationaal toegankelijk maken. Als je ambitie hebt om klanten buiten België te bereiken, is een .com domeinnaam een goede keuze. Het gebruik van een .com extensie geeft aan dat je bedrijf wereldwijd actief is en kan de geloofwaardigheid en professionaliteit van je merk versterken.

Bijvoorbeeld, www.mijnbedrijf.com zou een website kunnen zijn die zich richt op klanten over de hele wereld. Het hebben van een .com domeinnaam kan ervoor zorgen dat internationale bezoekers je bedrijf serieus nemen en het gemakkelijker maken voor hen om je website te vinden. Het biedt je de mogelijkheid om je bereik te vergroten en nieuwe markten te verkennen buiten België.

Concurrentie en beschikbaarheid

Bij het kiezen van een domeinnaam is het belangrijk om ook naar de concurrentie en beschikbaarheid te kijken. De meest populaire .com domeinnamen zijn vaak al geregistreerd, waardoor het moeilijker kan zijn om een korte en pakkende domeinnaam te vinden.

Aan de andere kant is de concurrentie voor .be domeinnamen mogelijk lager, waardoor je meer kans hebt om je gewenste domeinnaam te registreren.

.be vs .com extensie: betrouwbaarheid en reputatie

Een .com domeinnaam wordt vaak geassocieerd met gevestigde en betrouwbare bedrijven. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik en kan potentiële klanten een gevoel van vertrouwen geven. Bijvoorbeeld, www.mijnbedrijf.com straalt professionaliteit en betrouwbaarheid uit, waardoor mensen eerder geneigd zijn om met je in zee te gaan.

Aan de andere kant kan een .be domeinnaam lokaal vertrouwen en betrokkenheid opwekken. Als je bedrijf zich richt op een specifiek Belgisch publiek, kan een .be extensie laten zien dat je lokaal aanwezig bent en de behoeften van Belgische klanten begrijpt. Het geeft een gevoel van nabijheid en maakt het gemakkelijker voor mensen om contact met je op te nemen.

.be of .com heeft geen invloed op je SEO

Voor SEO (zoekmachineoptimalisatie) zijn zowel .be als .com domeinextensies geschikt. Zoekmachines, zoals Google, behandelen beide extensies op dezelfde manier en er zijn geen duidelijke voordelen van de ene boven de andere.

SEO is dus zeker niet je bepalende factor! Het belangrijkste is om relevante en kwalitatieve inhoud te bieden die aansluit bij de zoekintentie van gebruikers.

Prijs en registratieproces

De prijs en het registratieproces van .be en .com domeinnamen kunnen variëren. Over het algemeen zijn .be domeinnamen iets goedkoper en kunnen ze gemakkelijk worden geregistreerd bij Belgische domeinregistrars.

.com domeinnamen hebben vaak een iets hogere prijs en kunnen worden geregistreerd via internationale registrars. Het is belangrijk om te controleren welke prijzen en registratievoorwaarden van toepassing zijn voordat je een keuze maakt.

Het prijsverschil is echter relatief klein. Laat hiervan dus zeker je keuze niét afhangen!

Wist je dat er trouwens heel veel domeinextensies zijn met totaal variërende prijzen? Enkele domeinextensies die je waarschijnlijk nog niét kende:

  • .agency
  • .app
  • .beer
  • .company
  • .delivery
  • .digital
  • .email
  • .farm
  • .fishing
  • .garden
  • .hosting
  • .investments
  • .kitchen
  • .online
  • .organic
  • .paris
  • .store
  • .studio
  • .tv (dit staat niet voor televisie, maar voor Tuvalu!)
  • .world
  • .xxx (geen idee waarvoor dit gebruikt wordt, eigenlijk…)

Je kan .be en .com extensies ook combineren!

In sommige gevallen kan het interessant zijn om meerdere domeinextensies te registreren om het beste van beide werelden te benutten. Je kunt bijvoorbeeld zowel een .be als een .com domeinnaam registreren en beide laten doorverwijzen naar dezelfde website. 

Op deze manier heb je de flexibiliteit om zowel lokale als internationale doelgroepen te bereiken.

Dit geeft je de mogelijkheid om zowel de lokale als internationale doelgroepen te bereiken en vergroot de kans op online succes. Het biedt een bredere dekking en maakt het gemakkelijker voor mensen om je website te vinden, ongeacht waar ze vandaan komen. 

Veelgestelde vragen

Toch nog enkele vragen hierover? Bekijk hier ons antwoord op de meest gestelde vragen of neem even persoonlijk contact met ons op.

1. Is een .be domeinnaam beter voor SEO in België?

Nee, zoekmachines behandelen .be en .com domeinextensies op dezelfde manier. Het belangrijkste is om relevante en kwalitatieve inhoud te bieden.

2. Kan ik een .com domeinnaam gebruiken voor een lokale website?

Ja, je kunt een .com domeinnaam gebruiken voor elke website, ongeacht de geografische focus. Het kan echter voordeliger zijn om een .be domeinnaam te gebruiken als je je specifiek op de Belgische markt richt.

3. Wat zijn de kosten van het registreren van een .be of .com domeinnaam?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de domeinregistrar. Over het algemeen zijn .be domeinnamen iets goedkoper dan .com domeinnamen.

4. Moet ik zowel een .be als een .com domeinnaam registreren?

Het is niet verplicht, maar het kan nuttig zijn als je zowel lokale als internationale doelgroepen wilt bereiken. Door meerdere domeinextensies te registreren, kun je flexibiliteit en dekking bieden.

5. Kan ik mijn domeinnaam later wijzigen?

Ja, het is mogelijk om je domeinnaam later te wijzigen, maar het kan gepaard gaan met enige moeite en SEO-impact. Het is daarom raadzaam om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van je domeinnaam.

Wat moet ik doen als mijn .be-domeinnaam niet meer beschikbaar is?

Het kan voorkomen dat de .be-domeinnaam die je voorkeur heeft niet meer beschikbaar is. Maar geen paniek! Met een beetje creativiteit kun je nog steeds pakkende domeinnamen bedenken die wel beschikbaar zijn.

Stel je voor dat je een bloemenwinkel hebt in Brugge en je wilt een .be-domeinnaam, maar www.bloemenbrugge.be is al in gebruik. Je kunt overwegen om creatieve alternatieven te bedenken zoals www.bloemeninbrugge.be, www.bloemenbruggeonline.be of www.brugsebloemen.be.

Het belangrijkste is om een domeinnaam te kiezen die relevant en herkenbaar is voor je doelgroep.

Hoe belangrijk is zo’n extensie voor mijn domeinnaam?

Bij het bepalen van je positie in de zoekresultaten kijkt Google naar meer dan 200 factoren. Hoewel de extensie van je domeinnaam een rol speelt, benadrukt Google vooral de gebruikerservaring.

Relevante content, mobiele toegankelijkheid en een snelle website zijn essentiële factoren voor een goede gebruikerservaring.

Michaël Daems

.be of .com: conclusie

 Het belangrijkste is om te begrijpen wie je doelgroep is, waar je bedrijf zich op richt en welk imago je wilt uitstralen. 

Een .be domeinnaam kan geschikt zijn als je je voornamelijk op de Belgische markt richt en lokale betrokkenheid wilt creëren. 

Een .com domeinnaam daarentegen kan internationale aantrekkingskracht en geloofwaardigheid bieden. 

Het kan ook de moeite waard zijn om meerdere domeinextensies te overwegen om een breder publiek te bereiken.

Heb jij hier nog vragen over? 

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Kan MaesMedia mijn Wordpress website overnemen?

Kan MaesMedia mijn Wordpress website overnemen?

Hoe beïnvloedt je domeinnaam je marketing?

Hoe beïnvloedt je domeinnaam je marketing?

Hoe werkt de hosting van MaesMedia?

Hoe werkt de hosting van MaesMedia?

Alles wat je moet weten over DNS-records

Alles wat je moet weten over DNS-records

Wanneer kies je voor een .eu domeinnaam?

Wanneer kies je voor een .eu domeinnaam?