Wat zijn content clusters en hoe gebruik je ze?

Het gebruik van relevante content op je website is erg belangrijk. En omdat elk bedrijf heel wat te vertellen heeft, is het slim om die informatie te groeperen. Een logische structuur zorgt er niet alleen voor dat je websitebezoekers eenvoudiger hun weg vinden. Ook zoekmachines gaan je hierdoor beter beoordelen. Want ook zij kijken naar relevantie en gebruiksgemak. Dat groeperen, dat doe je met behulp van content clusters. En daar vertellen we je graag meer over!

Wat zijn content clusters?

Laten we beginnen bij het begin, waar hebben we het hier eigenlijk over? Content clusters, het woord zegt het eigenlijk zelf, gaat content clusteren of verbinden die op een logische manier bij elkaar hoort. Een definitie:

Definitie van content clusters

Content clusters zijn eigenlijk een strategie voor contentmarketing. Het is een effectieve manier om content die bij elkaar hoort te organiseren en te verbinden op je website. Het idee achter content clusters is om één centrale pagina of pillar page te creëren die een overzicht geeft van een bepaald onderwerp. Vervolgens bouw je ondersteunende pagina's die dieper ingaan op specifieke aspecten van dat onderwerp. 

Hoe werken content clusters?

De bedoeling van content clusters is om een uitgebreid overzicht te geven van een bepaald onderwerp. Zo vergroot je de relevantie van je content (waar Google van houdt). Je groepeert en optimaliseert hierbij gerelateerde content rond één centraal thema of onderwerp. Concreet leg je met behulp van je centrale pagina en ondersteunende pagina’s interne linken tussen de verschillende topics.

Content clusterstrategie uitwerken

Hoe start je met het uitwerken van een content clusterstrategie? Je start met een content audit en van daaruit definieer je je pagina’s en werk je een structuur uit. Op basis van die structuur ga je schrijven en interne linken leggen. Hoor jij het in Keulen donderen? We leggen het hieronder meer in detail uit.

Content audit: het identificeren van de belangrijkste onderwerpen

Om effectieve content clusters te maken, moet je eerst de belangrijkste onderwerpen identificeren die relevant zijn voor jouw website en publiek. Dit kan worden gedaan door een content audit uit te voeren en zoekwoordanalyse te doen.

Een content audit is een proces waarbij je alle content op je website evalueert om te bepalen wat werkt en wat niet. Door een content audit uit te voeren, kan je een beter inzicht krijgen in welke content jouw doelgroep het meest waardeert en welke je moet verbeteren of verwijderen.

  • Maak een lijst van alle bestaande content: Maak een lijst van alle content op je website, inclusief blogposts, artikelen, video's, infographics...
  • Analyseer het verkeer: Analyseer het verkeer naar elke pagina met behulp van een tool zoals Google Analytics. Kijk naar het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op de pagina, de bounce rate en de conversieratio.
  • Analyseer de SEO-prestaties: Analyseer de SEO-prestaties van elke pagina, inclusief zoekwoordrangschikking, meta-informatie en interne links.
  • Evalueer de inhoudskwaliteit: Is je content up-to-date? Is de inhoud relevant voor je doelgroep? Is de schrijfstijl aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen?
  • Maak een prioriteitenlijst: Maak een lijst van alle pagina's op basis van hun prestaties en prioriteiten. Geef aan welke pagina's je moet behouden, welke je moet verbeteren en welke je moet verwijderen.
  • Maak een actieplan: Maak een actieplan voor het verbeteren van de content. Plan welke pagina’s je gaat bijwerken en hoe. Plan ook welke pagina’s je zal verwijderen en welke nieuwe content je wilt maken.

Enkele acties die je kan ondernemen na een content audit zijn:

  • Blogposts die geen verkeer genereren bijwerken of verwijderen.
  • Populaire blogposts opnieuw promoten op sociale media.
  • Pagina's met hoge bouncepercentages verbeteren, check de relevantie!
  • Pagina's met een hoge conversieratio verder optimaliseren.
  • Pagina's met verouderde informatie updaten.
  • Pagina's die geen relevantie hebben voor jouw doelgroep verwijderen.

Het creëren van een pillar pagina

Nadat je de belangrijkste onderwerpen hebt geïdentificeerd, moet je een pillar pagina creëren die een overzicht geeft van dat onderwerp. Een 'pillar page' is een pagina die fungeert als de kern van je content cluster. Het is de pagina die een overzicht geeft van het onderwerp en de belangrijkste subonderwerpen.

Om een 'pillar page' te maken, volg je de volgende stappen:

  • Bepaal je onderwerp: Kies een breed onderwerp voor je pillar page. Een topic dat relevant is voor jouw doelgroep en waarover je veel content kunt maken.
    Bijvoorbeeld, als je een website hebt over gezondheid en wellness, kan je "Gezonde levensstijl" als onderwerp kiezen.
     
  • Zoek de belangrijkste subonderwerpen: Subonderwerpen passen allemaal onder je hoofdthema. Het zijn de onderwerpen die je op de 'pillar page' gaat behandelen en waarover je ondersteunende pagina's gaat maken.
    Bijvoorbeeld, voor het onderwerp "Gezonde levensstijl" kunnen dit de belangrijkste subonderwerpen zijn: voeding, beweging, slaap, stressmanagement…
     
  • Maak een overzicht: Maak een overzicht van de belangrijkste subonderwerpen en organiseer ze in een logische volgorde. Dit wordt de structuur van je 'pillar page'.
    Bijvoorbeeld, je kan beginnen met een introductie van het onderwerp, gevolgd door de subonderwerpen: voeding, beweging, slaap, stressmanagement…
     
  • Schrijf de inhoud: Schrijf de inhoud van de 'pillar page'. Zorg ervoor dat de inhoud overzichtelijk is en dat elk subonderwerp een eigen sectie heeft. Gebruik ook interne links naar de ondersteunende pagina's en externe links naar betrouwbare bronnen. Nog meer schrijftips vind je hier.
     
  • Optimaliseer voor SEO: Zorg ervoor dat de 'pillar page' geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Gebruik relevante zoekwoorden in de titel, meta-beschrijving, koppen en inhoud. Zorg er ook voor dat de pagina snel laadt en gebruiksvriendelijk is.

Het bouwen van ondersteunende pagina's

Wanneer je een pillar page klaar is, is het belangrijk om ondersteunende pagina's te maken om de autoriteit van jouw website te vergroten. Op deze pagina’s kan je dieper ingaan op de topics vermeld op de pillar page. Deze pagina’s moeten dus gerelateerd zijn aan de hoofdonderwerpen op de pillar page. Ze moeten erop gericht zijn om meer verkeer naar jouw website te trekken en de betrokkenheid van jouw doelgroep te vergroten.

Om deze ondersteunende pagina’s op de zetten, volg je de volgende stappen:

  • Kies je onderwerpen: Welke onderwerpen gerelateerd aan jouw pillar page zijn belangrijk om uit te werken? Dit kunnen bijvoorbeeld vragen die jouw doelgroep zich stelt over het hoofdonderwerp. 
     
  • Doe zoekwoordonderzoek: Gebruik zoekwoordonderzoek om te bepalen welke zoekwoorden en zinnen jouw doelgroep gebruikt bij het zoeken naar informatie over deze onderwerpen. Gebruik tools zoals Google Zoekwoordplanner of SEMrush om zoekwoorden te vinden.
     
  • Maak een lijst van titels: Maak een lijst van potentiële titels voor jouw ondersteunende pagina's op basis van de zoekwoorden en onderwerpen die je hebt geïdentificeerd. Zorg ervoor dat de titels aantrekkelijk zijn en de inhoud van de pagina nauwkeurig weergeven.
     
  • Schrijf de inhoud: Schrijf de inhoud van de ondersteunende pagina's. Gebruik de zoekwoorden en onderwerpen als richtlijn, maar zorg ervoor dat de inhoud relevant en nuttig is voor jouw doelgroep. Zorg ervoor dat de inhoud van hoge kwaliteit is, gemakkelijk leesbaar en relevant voor jouw doelgroep.
     
  • Optimaliseer de inhoud voor SEO: Optimaliseer de inhoud van de ondersteunende pagina's voor SEO. Gebruik de zoekwoorden op een natuurlijke manier in de inhoud, titels, subkoppen en meta-informatie. Gebruik ook interne links naar jouw pillar page en andere relevante pagina's op jouw website.
     
  • Maak visuals en multimedia: Voeg visuals en multimedia toe aan de ondersteunende pagina's, zoals afbeeldingen, video's en infographics. Deze kunnen de betrokkenheid van jouw doelgroep vergroten en de inhoud aantrekkelijker maken.

Voorbeelden van ondersteunende pagina's voor het onderwerp "employer branding" kunnen zijn:

Kort samengevat: Zorg ervoor dat de inhoud relevant, nuttig en van hoge kwaliteit is en dat je deze optimaliseert voor SEO.

Interne links gebruiken om de clusters te verbinden

Interne links zijn een cruciaal onderdeel van een effectieve content clustering-strategie. Ze helpen je om je clusters te verbinden en zorgen ervoor dat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren tussen gerelateerde pagina's op je website. Zo kan je websitebezoekers helpen om de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Stap 1: welke pagina’s zijn gerelateerd aan elkaar?

Voordat je interne links kunt plaatsen, moet je eerst de pagina's identificeren die gerelateerd zijn aan je cluster. Dit zijn pagina's die ondersteunende informatie bieden over het onderwerp van je pillar page. Maak een lijst van deze pagina's en noteer de belangrijkste zoekwoorden waarop ze gericht zijn.

Voorbeeld: Als je pillar page over "gezonde voeding" gaat, dan kunnen je ondersteunende pagina's bijvoorbeeld gaan over "gezonde recepten", "voedingsstoffen" en "afvallen".

Stap 2: Bepaal de juiste anchor tekst

De anchor tekst is de tekst die je gebruikt om te linken naar een andere pagina. Het is belangrijk om de juiste anchor tekst te gebruiken, omdat dit de zoekmachines vertelt waar de gelinkte pagina over gaat. Kies voor een relevante en beschrijvende anchor tekst die duidelijk maakt waar de gelinkte pagina over gaat.

Voorbeeld: In plaats van "Klik hier" als anchor tekst te gebruiken, kun je beter "Meer informatie over gezonde recepten" gebruiken als anchor tekst voor een link naar je pagina over gezonde recepten.

Stap 3: Plaats de interne links op de juiste plaatsen

Plaats de interne links op de juiste plaatsen op je website. Dit kunnen bijvoorbeeld links zijn in de tekst van je pillar page of in de zijbalk van je website. Het is belangrijk dat je de links op een natuurlijke manier plaatst en dat ze relevant zijn voor de inhoud van de pagina.

Voorbeeld: Plaats een interne link naar je pagina over gezonde recepten in de sectie over voeding op je pillar page. Of voeg een link toe naar je pagina over afvallen in een blogartikel over gezonde voeding.

Stap 4: Monitor en optimaliseer de interne links

Monitor en analyseer regelmatig je interne links om te zien of ze effectief zijn in het verbinden van je content clusters. Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om te zien welke pagina's het meeste verkeer krijgen en welke pagina's minder worden bezocht. Optimaliseer de anchor tekst en de plaatsing van de links op basis van de verzamelde gegevens.

Voorbeeld: Als je merkt dat een bepaalde interne link niet veel verkeer genereert, probeer dan de anchor tekst te wijzigen en/of de link op een andere plaats te plaatsen om te zien of dit een verschil maakt.

Het belang van content clusters

Wat is het belang van content clusters voor SEO?

Wil jij graag op plaats 1 in Google komen? Dan is het maken van content clusters een grote hulp. Het gebruik van content clusters helpt zoekmachines om de relevantie van je content te begrijpen. Het maken van content clusters zorgt er dus voor dat zoekmachines zoals Google of Bing de inhoud van je website correct lezen. Is jouw content relevant en logisch te begrijpen voor de eindgebruiker, dan draagt dit bij aan een betere ranking in de zoekresultaten en een hogere klikfrequentie, wat resulteert in meer verkeer naar je website. Hierover meer in onze blog over de EEAT-richtlijnen.

Dit alles komt ook je gebruikers ten goede, je kan hen een betere ervaring bieden op je website. Het vergroot de kans dat ze meer pagina’s bezoeken en langer op je website blijven.

Bovendien verhoog je de kans op backlinks. Wanneer je gerelateerde inhoud op je website hebt gebundeld in clusters, vergroot je de kans dat andere websites naar deze clusters linken. Dit zal de autoriteit van je website vergroten en opnieuw bijdragen aan een verbeterde positie in de zoekresultaten.

Hoe content clusters je contentstrategie verbeteren

Focus: Door te werken met content clusters kan je je concentreren op onderwerken die écht belangrijk zijn voor je publiek. Hierdoor kan je een contentstrategie uitwerken die waardevolle informatie biedt en die aansluit bij de interesses en behoeften van je doelgroep. In het wilde weg informatie spuien is niet langer aan de orde.

Door enkel te focussen op die onderwerpen die belangrijk zijn en deze uit te diepen, is je content veel waardevoller, zonder dat je telkens van nul af moet beginnen. In plaats van steeds nieuwe inhoud te creëren, kun je je bestaande inhoud opnieuw gebruiken en aanpassen om deze in verschillende clusters te integreren.

Michaël Daems

Vergroot je online aanwezigheid met content clusters

Content clusters kunnen je online aanwezigheid op verschillende manieren vergroten:

  • Ze zorgen voor meer verkeer naar je website, doordat je hoger in de zoekresultaten komt te staan.
  • Ze geven je autoriteit en geloofwaardigheid, waardoor mensen sneller gemotiveerd zijn om terug te keren naar je website.
  • Ze bieden een betere gebruikerservaring, waardoor bezoekers langer op je site blijven en meer pagina’s bekijken.
  • Dit alles verhoogt de betrokkenheid van je websitebezoekers, wat kan leiden tot meer conversies zoals het invullen van een contactformulier of het kopen van een product.

Kortom, tijd om ermee aan de slag te gaan! Jouw marketingteam staat voor je klaar. 

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Een krachtige video marketing strategie voor je bedrijf

Een krachtige video marketing strategie voor je bedrijf

Waarom een content marketing strategie onmisbaar is

Waarom een content marketing strategie onmisbaar is

Welke social media kanalen worden er het meest gebruikt in Belgie?

Welke social media kanalen worden er het meest gebruikt in Belgie?

Zo verhoog je de betrokkenheid bij je Facebook bericht

Zo verhoog je de betrokkenheid bij je Facebook bericht

Hoe kan je je marketing verbeteren? (10 tips)

Hoe kan je je marketing verbeteren? (10 tips)

Een overzicht van mailadressen van de Vlaamse en Belgische pers

Een overzicht van mailadressen van de Vlaamse en Belgische pers