Weet Google of een tekst door AI geschreven is?
Tegenwoordig kan je je websitepagina’s helemaal laten schrijven door ChatGPT met zelfs de vraag of ze SEO-proof zijn, maar op dat vlak neem je Google niet in de maling.
Want, Google weet perfect of je website of teksten door ChatGPT geschreven zijn doordat hij namelijk AI kan herkennen en dat is zeker niet nieuw. Het is al sinds jaren dat Google content straft waarin het blijkt om de zoekresultaten te manipuleren.
Hoe herkent Google AI-gerelateerde content?
- Herhaalde zinnen of woorden
- Onnatuurlijke woordvolgordes
- Afwijkingen van menselijke taal
- Hoofdletters all the way ;)

Als Google deze kenmerken herkent in een tekst, is de kans groot dat ze het als 'niet-natuurlijk' beoordelen en zo de ranking van je website in de zoekresultaten verlagen. Zorg er daarom voor dat AI-gegenereerde tekst zo menselijk mogelijk lijkt voordat je het gebruikt voor SEO-doeleinden.
Ooit al gehoord van de EEAT-richtlijnen van Google? Hier houdt ChatGPT en dus AI in het algemeen, geen rekening mee. Maar is wel van groot belang voor je teksten! Lees er meer over in onze blog.
Relevante content als uitgaanspunt
Of je je tekst nu door ChatGPT laat schrijven of niet, Google geeft alleen om het feit of je teksten aansluiten op de zoekvraag en de verwachtingen van je zoeker. Schrijf je content dus altijd relevant én origineel. En of je ChatGPT dan gebruikt als hulpmiddel voor je zoekwoordenonderzoek of iets anders, dat maakt weinig uit. Zorg alleen dat je niet alles letterlijk overneemt, anders ziet je tekst eruit alsof het door een robot is geschreven (letterlijk):
“Nieuwe Blog: Hoe Maak Jij een Content Kalender Voor 2025?”
Schrijf je dus content om de bezoeker te helpen of om de zoekmachine te manipuleren? Twee belangrijke verschillen. ;)
ChatGPT correct inzetten voor SEO-doeleinden: 4 tips
Als je bovenstaand voorbeeld volgt met 10.000 hoofdletters en robotachtige teksten, dan geraak je op vlak van SEO niet heel ver. Maar hoe werk je dan wel hand in hand samen met AI voor je teksten?

Tip 1: Geef een rol aan ChatGPT
Wanneer je de website van ChatGPT open klikt en je begint met het typen van je opdracht, is het belangrijk om eerst een rol toe te eigenen aan de robot. Dit klinkt mega vreemd, maar op die manier weet ChatGPT perfect in welke rol hij/zij/(het?) moet kruipen.
Gebruik dan ook de volgende ChatGPT prompt:
“Je bent een copywriter voor een online nieuwsredactie. Schrijf een persbericht voor X rekening houdend met:
(1) Focus op nieuwswaarde: denk aan de stijl van een krantenartikel en vermijd te veel promotionele taal. Jouw bericht moet feitelijk en interessant zijn voor ondernemers in de Kempen.
(2) Verzin een krachtige titel die doet lezen: de titel moet de kern van het nieuws vastleggen en tegelijkertijd nieuwsgierigheid opwekken bij de lezers.”
Tip 2: Voer een zoekwoordenonderzoek uit
Wanneer je over een bepaald onderwerp wilt schrijven, is het belangrijk om ook na te gaan welke woorden te gebruiken en of hier zoekvolume opzit. Het zou maar zonde zijn dat je een hele pagina, blog of website schrijft over een onderwerp waar eigenlijk niemand naar zoekt… Dan word je simpelweg niet gevonden.
ChatGPT heeft (nog) GEEN inzicht in de zoekvolumes per zoekwoord! Dus het is belangrijk dat je hiervoor nog andere tools raadpleegt zoals:
- Google Ads Zoekwoordenplanner
- Semrush
- Screaming Frog
- Answer The Public
- ...
Waar ChatGPT jou wel bij helpt is de assitentie bij inspiratie voor je zoekwoordenonderzoek en daar bestaan ook verschillende prompts voor die je kan gebruiken.
Overzicht ChatGPT prompts
- Prompt 1: Gerelateerde zoekwoorden
“Geef een lijst van long-tail zoekwoorden voor een blogbericht over elektrische auto.”
- Prompt 2: Zoekintentie
“Geef me een tabel met gerelateerde zoektermen van ‘laadpalen elektrische auto’ en waarbij je de zoektintentie aangeeft per categorie volgens informatief, transactioneel en commercieel”
- Prompt 3: Context van de zoekintentie
“Geef me een lijst met gerelateerde zoekwoorden voor ‘laadpaal elektrische auto’ met een commerciële zoekintentie.
- Prompt 4: Clusters
“Geef me een lijst gerelateerde zoektermen voor ‘laadpalen elektrische auto’.
Wil je zelf aan de slag gaan en je eigen content cluster maken? Lees onze tips!

Tip 3: Schrijf metatags
ChatGPT kan je perfect gebruiken voor het schrijven van metatags van je pagina’s. Metatags geven Google extra informatie over de webpagina zoals bijvoorbeeld de paginatitel, auteur van de blog, beschrijvingen en trefwoorden.
Door aan elke pagina van je website een metatag toe te kennen, weet Google exact over wat de pagina’s gaan en kan hij deze ook categoriseren.
- Prompt: metatag
“Schrijf een metatag voor een webpagina die product X verkoopt. Zorg voor een pakkende titel, een informatieve beschrijving (tussen 150-160 tekens) en relevante zoekwoorden.”
Tip 4: Brainstorm over koptitels en onderwerpen
Een goede koptitel van bijvoorbeeld je webpagina, blog, mailing, noem maar op, is heel belangrijk en bepaald ook voor 90% je klikfrequentie. Is je kop interessant genoeg? Dan gaat de lezer er gegarandeerd op klikken!
ChatGPT is dan ook een handig hulpmiddeltje om je leuke ideeën te geven over deze koptitels en onderwerpen. Let wel op: hou altijd in het achterhoofd dat je nooit letterlijk mag kopiëren of je zit weer met de
“Nieuwe Blog: Hoe Maak Jij een Content Kalender Voor 2025?” – Titel.
- Gebruik daarom volgende prompt: ideeën voor koppen
“Geef me 10 koptitels voor als onderwerp in een informatieve mailing over de plaatsing van zonnepanelen voor bedrijven.”
De valkuilen van ChatGPT en AI
Buiten tips hoe je je SEO effectief kan inzetten met gebruik van ChatGPT is het toch ook belangrijk om de kanttekening van het platform te maken en nog steeds kritisch na te denken over:
- Onjuiste resultaten
ChatGPT haalt zijn informatie uit bronnen die al op het internet staan. Staat er foute info in die bronnen? Logisch, dan is de ouput die ChatGPT geeft natuurlijk ook fout. Bekijk de informatie die het je geeft daarom steeds op een kritische manier en zoek desnoods extra info op.
- Gebrek aan originele inhoud
Als je een complete tekst of pagina door ChatGPT laat genereren, kom je vaak dezelfde woorden en zinsstructuur tegen waardoor je als mens echt wel kan onderscheiden dat het door AI geschreven is. Want niemand spreekt nu eens op deze manier:
“Overweeg om een hond te adopteren uit een asiel. Veel honden wachten op een liefdevol thuis. Door een hond te adopteren, geef je niet alleen een dier een tweede kans, maar help je ook overvolle opvangcentra voor honden.”

SEO en ChatGPT: een goede match?
De mogelijkheden van artificiële intelligentie openen nieuwe deuren voor SEO-specialisten wereldwijd, waardoor AI en SEO een sterke match vormen. Maar let op: vermijd het simpelweg ‘copy-pasten’ van AI-gegenereerde teksten op je website.
Wat wél werkt? Experimenteer met AI voor SEO-taken zoals:
- Inspiratie opdoen over een onderwerp
- De zoekintenties van verschillende zoekwoorden te bepalen
- Zoekwoordenonderzoek uitvoeren
- Complexe onderwerpen naar eenvoudige taal omzetten
SEO en Google Gemini: de toekomst?
ChatGPT zomaar klakkeloos implementeren op je website of in advertenties? Na het lezen van deze blog weten we inmiddels dat dat geen goed idee is.
Google begrijpt natuurlijk ook dat AI de toekomst is. Daarom introduceerden ze tijdens Google I/O 2024 hun eigen AI-platform: Google Gemini. In plaats van een abrupte lancering, wordt Gemini geleidelijk geïntegreerd in de zoekmachine.
En zeg nu zelf, is bovenstaande blog geschreven door AI of niet? ;)