SEO voor KMO’s: meer dan alleen een nieuwe website

  • Michaël Daems:
  • Laatste update: 05-05-2025

Veel mensen denken dat zodra hun gloednieuwe website online staat, de aanvragen vanzelf binnenstromen. "We zijn nu immers online, toch? Nu staan we op pagina één?" Helaas is dat niet altijd hoe het werkt. In sommige markten wel, waar weinig SEO-concurrentie is. Meestal vraagt het wel wat meer werk.

En begrijp ons niet verkeerd, een splinternieuwe, goed ontworpen website is cruciaal voor je SEO. Het is de fundering van je online aanwezigheid. Maar denken dat het werk stopt bij de lancering, dat is een beetje alsof je de fundering van een prachtig huis legt en dan verwacht dat het vanzelf bewoonbaar is, compleet met meubels en bewoners.

Daarom moet je blijven werken aan je SEO (ofwel zoekmachineoptimalisatie). Dit zorgt ervoor dat mensen je website effectief te zien krijgen in Google. En dat is geen kwestie van magie of geluk. Dat is werk. Strategisch, technisch en inhoudelijk werk. En dat werk begint pas echt zodra de site live staat.

Wij zijn er niet alleen om die stevige fundering te leggen (met strak webdesign, e-commerce, integraties en meer), maar ook om je te helpen die eerste pagina in Google te veroveren én daar te blijven.

In deze blog leggen we uit waarom SEO zoveel meer is dan alleen "een website online zetten”. Deze blog is niet bedoeld als een volledige opleiding, maar om je een idee te geven van wat er allemaal bij komt kijken.

De basis van SEO: een goeie website

En met “een goeie website” bedoelen we niet enkel dat hij mooi is. Een professioneel design is uiteraard belangrijk voor jou en voor je klant. Maar Google (en Bing en al die andere zoekmachines) kijken verder dan dat. Achter de schermen moet ook alles kloppen.

Als wij voor onze klanten een nieuwe website maken, letten we (onder andere) hier op.

  • Een logische en gebruiksvriendelijke structuur. Klinkt misschien logisch, maar een slimme structuur is een SEO-ranking.
  • Duidelijke, leesbare URL’s voor al je pagina’s.
  • De juiste woorden op de juiste plaats. Teksten op je website moeten niet alleen lekker lezen voor je bezoekers, maar ook relevant zijn voor Google. We schrijven teksten die de juiste vragen beantwoorden en de zoekmachines vertellen waar jouw pagina over gaat.
  • Slim gebruik van metadata (titel en beschrijving die Google en bezoekers zien). 
  • Snelle laadtijden (onder andere via lazy loading van afbeeldingen). 
  • Een mobiele versie die goed werkt op alle schermen. 
  • Een sitemap die we indienen bij Google Search Console en Bing Webmaster Tools. *(zie hieronder)
  • SEO-migratie. Heb je een oude website gehad? Dan zorgen we ervoor dat alle opgebouwde waarde niet verloren gaat bij de overstap. We leiden Google als het ware naar je nieuwe adres, zodat je niet van nul hoeft te beginnen.
SEO score op google search console
*De Google Search Console van MaesMedia. Hierop melden we nieuwe websites aan en kunnen we enkele SEO KPI's meten.

Die basis is cruciaal, maar het is nog maar het begin. Vergelijk het met een winkelpand: je hebt een mooi gebouw neergezet in een goed bereikbaar gebied, maar dat betekent nog niet dat er volk binnenkomt. Daarvoor heb je meer nodig. En meer, daarmee bedoelen we ... 

Bouwen aan autoriteit en vertrouwen

Zodra de basis staat, begint het echte werk: het opbouwen van autoriteit en vertrouwen bij Google. Dit zijn geen snelle trucjes, maar investeringen in de lange termijn.

EEAT: de vier pijlers van Google’s beoordeling

EEAT richtlijnen van Google. In't Engels is't Trust, dat klinkt wel mooier dan (ver)Trouwen of Trouwwaardigheid.

Zoekmachines kijken niet alleen naar wat je zegt, maar ook naar wie het zegt. Daarom draait het tegenwoordig om EEAT:

  • Expertise: Laat zien dat je weet waar je over praat. Dit kan door diepgaande blogartikelen te schrijven, cases te delen en duidelijke informatie over je team en hun expertise te geven. Stel je voor dat je advies nodig hebt over een complexe juridische kwestie. Ga je dan naar de buurman of naar een gespecialiseerd advocaat? Google denkt net zo. 
  • Ervaring: Heb je daadwerkelijk ervaring met het onderwerp waar je over schrijft? Deel je eigen inzichten en praktijkvoorbeelden. Een reisblog van iemand die zelf de wereld rondgereisd heeft, is geloofwaardiger dan een algemeen artikel over reizen.
  • Autoriteit: Word erkend als een leider in je vakgebied. Dit bouw je op door kwalitatieve content te creëren die door anderen wordt gewaardeerd en naar verwezen wordt (we komen hierop terug bij linkbuilding). Denk aan een gerenommeerde professor die vaak geciteerd wordt in wetenschappelijke artikelen.
  • Trouwwaardigheid: Zorg voor transparantie over je bedrijf, duidelijke contactinformatie, privacybeleid en veilige betaalmethoden (zeker voor webshops). Een webshop zonder duidelijke contactgegevens wekt al snel argwaan.

Lees meer over EEAT

Linkbuilding: online mond-tot-mondreclame

Google kijkt niet alleen naar jouw website, maar ook naar wie er naar jou verwijst. Een soort online populariteitsscore, zou je kunnen zeggen. 

Stel: er zijn twee schrijnwerkers in de Kempen met even mooie websites. Maar één van hen krijgt vermeldingen op relevante vakwebsites, lokale nieuwsmedia, partnersites en leveranciers. Die zal sneller stijgen in Google. Waarom? Omdat Google denkt: "Deze partij wordt vaak genoemd. Die zal wel betrouwbaar zijn."

Zie links van andere betrouwbare websites naar jouw site als aanbevelingen. Hoe meer kwalitatieve "stemmen" je krijgt, hoe belangrijker Google je vindt. Maar let op: het gaat om de kwaliteit van de links, niet de kwantiteit. Een link van een relevante brancheorganisatie is veel waardevoller dan tientallen links van vage startpagina's. Maar da's weer een totaal ander verhaal. Dat je weet dat links van andere sites belangrijk zijn, is voor nu al genoeg. 

En het gaat niet alleen over links van andere websites naar jouw website. Slimme interne links zijn ook belangrijk. 

Topical authority: word dé expert in jouw niche

Daarnaast bouw je topical authority op: autoriteit binnen een bepaald onderwerp. Je merkt dat we hier opnieuw bij de 'A' van EEAT zitten. Maar nu gaan we daar iets dieper op in. Topical. Op niveau van jouw KMO. Bijvoorbeeld: een boekhoudkantoor dat regelmatig schrijft over fiscale optimalisatie, btw-tips, subsidies en startersadvies, wordt door Google gezien als een relevante speler in dat thema. En dus als waardevoller om bovenaan te tonen.

Bekijk deze blog als voorbeeld. MaesMedia kan wel zeggen dat het veel weet over SEO, maar door hier veel over te schrijven (meerdere blogs, slim aan elkaar gelinkt) tonen we dat ook. Dat zijn content groepen. In SEO-wereld noemen we dat content clusters

Voorbeeld content cluster maesmedia
Dit zijn enkele van onze blogs in onze cluster van "erp koppelingen". Wij willen aan zoekmachines tonen dat we van vele ERP-systemen iets kennen.

Wij helpen je met het identificeren van de belangrijkste thema's binnen jouw vakgebied en het ontwikkelen van een contentstrategie om die autoriteit op te bouwen.

Dat brengt ons bij het allerbelangrijkste.

Content maken: wie schrijft, die blijft

We vonden geen betere rijm. Content maken, SEO-code kraken? Soit. 

Veel ondernemers denken: "Mijn website heeft toch een pagina over dat ene onderwerp, dat is toch genoeg?" Helaas niet. De meeste zoekopdrachten van klanten zijn namelijk zeer specifiek:

  • "boekhouder voor startende zelfstandige Turnhout"
  • "industriële robot op maat van productieproces"
  • "webshop koppelen aan exact online"

Voor zulke zoekopdrachten heb je specifieke content nodig. Dus stel dat je een metaalbewerker bent die stalen deuren maakt. Je hebt een pagina "stalen deuren". Da's uiteraard een begin. Maar: 

  • Hoeveel kost een stalen deur? 
  • Stalen deur renovatie 
  • Soorten glas in stalen deur 
  • Kan je van elke deur een stalen deur maken? 

Snap je wat we bedoelen? Voor elk van die zaken zou je eigenlijk een pagina moeten hebben (als je echt op SEO wilt focussen, uiteraard, maar anders zou je deze blog niet lezen). Al die content kan je ook niet allemaal in je vaste pagina’s (via je vaste menu) gaan droppen, want dan ga je een gi-gan-ti-sche website krijgen die moeilijk te navigeren is. Daarom: bloggen, content maken. Want, om het met een cliché te zeggen: 

Content is king

En daarom maak je content. Regelmatige, waardevolle content is cruciaal om relevant te blijven voor zowel je doelgroep als Google. Denk aan

  • blogartikelen die inspelen op de vragen van je klanten (zoals diegene die je nu aan’t lezen bent),
  • handleidingen die problemen oplossen,
  • case studies die je successen laten zien,
  • video's die complexe onderwerpen verduidelijken.

Content is de brandstof die je SEO-machine draaiende houdt. Het trekt nieuwe bezoekers aan, houdt ze langer op je site (wat een positief signaal is voor Google) en geeft je steeds nieuwe kansen om op relevante zoekwoorden te scoren.

Hulp nodig bij jouw SEO-content? 

Bij MaesMedia helpen we je om die contentstrategie uit te bouwen:

  • Welke vragen stellen jouw klanten?
  • Welke zoekwoorden gebruiken ze?
  • Hoe zorgen we ervoor dat jouw antwoord daar online op gevonden wordt?

We zorgen ook voor slimme SEO-copywriting. Niet overdreven technisch of volgepropt met zoekwoorden, maar vlot en duidelijk, met een focus op de gebruiker. Want wat goed is voor de bezoeker, is meestal ook goed voor Google.

Contacteer ons 

Andere SEO-factoren

SEO is meer dan techniek, content, EEAT en links. Er zijn tal van factoren die een invloed hebben op jouw positie in Google. We gaan er ook niet té fel op in, maar willen je wat extra info geven.

  • Domeinautoriteit: Hoe lang bestaat je domein al? Hoeveel betrouwbare sites linken naar jou?
  • NAVboost: Google kijkt naar navigatiegedrag. Blijven bezoekers lang op je pagina? Klikken ze door? Of haken ze snel af?
  • Unieke content: Teksten kopiëren van andere sites is nefast. Google wil originele inhoud die waarde toevoegt.
  • Duplicate content vermijden: Twee keer dezelfde tekst op verschillende pagina’s? Slecht idee. Dat verwart Google. Dat hangt uiteraard ook samen met het vorige puntje.
  • Hreflang-tags: Heb je een meertalige site? Dan zorgen we dat Google weet welke taal waar getoond moet worden.
  • Goeie beelden: Professionele foto's zorgen voor meer vertrouwen én kunnen beter scoren in Google Afbeeldingen.
  • Brandingcampagnes: Naamsbekendheid opbouwen via advertenties zorgt voor meer zoekvolume op je merknaam. En dat helpt ook je SEO.

Kortom: SEO is een puzzel van veel stukjes. En die puzzel helpen wij je graag leggen. 

Als je de blog tot nu toe goed gelezen hebt, besef je het volgende: 

SEO is geen sprint, maar een traject

Dit is misschien de belangrijkste boodschap van allemaal: SEO is geen eenmalig project. Je blijft er mee bezig. 

Je website online zetten is stap één. Daarna begint het echte werk:

  • Maandelijkse contentcreatie
  • Technische opvolging
  • Clusters bijhouden 
  • Interne links leggen 
  • Analyse van data en rapportering
  • Optimaliseren van bestaande pagina’s
  • Nieuwe kansen opsporen en benutten
  • ... 

Wat betekent dit concreet voor jou?  

Hopelijk is het nu duidelijk dat een nieuwe website lanceren slechts het begin is van je online succesverhaal. Verwachten dat je direct op pagina één staat, is een beetje te optimistisch. SEO is een marathon, geen sprint. Het vergt tijd, consistentie en expertise.

Wat je moet onthouden:

  • Geduld is een schone zaak: topresultaten in Google komen niet van de ene op de andere dag. Het is een investering in de lange termijn.
  • Consistentie is cruciaal: blijf werken aan je content, je linkprofiel en de technische optimalisatie van je website.
  • Expertise is onmisbaar: laat je begeleiden door professionals die de complexiteit van moderne SEO begrijpen.

En moest je toevallig nog op zoek zijn naar die professionals: hallo! 😉 We zijn er niet alleen om je een prachtige nieuwe website te leveren, maar om je te ontzorgen op het hele vlak van online marketing.

Van de technische basis tot de geavanceerde SEO-strategieën, van het creëren van boeiende content tot het opzetten van effectieve advertentiecampagnes – wij zijn jouw externe marketingafdeling.

We begrijpen de specifieke uitdagingen van KMO's, en we zijn er trots op om hen te helpen groeien in de digitale wereld.

Klaar om écht gevonden te worden?

Als je denkt dat SEO stopt bij het online zetten van je website, dan laat je veel kansen liggen. Want net daar begint het. SEO is een strategie op lange termijn die rendeert, mits ze goed wordt uitgevoerd.

Wij helpen we je niet alleen aan een sterke website, maar ook aan een slimme SEO-aanpak die werkt. We denken mee, doen het werk en volgen alles op. Zo word jij online vlot gevonden door de mensen die je zoekt.

Michaël Daems

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Welke leeftijd vind je op welke social media kanalen?

Welke leeftijd vind je op welke social media kanalen?

Hoe kan je klanten beïnvloeden? (Cialdini principes en voorbeelden)

Hoe kan je klanten beïnvloeden? (Cialdini principes en voorbeelden)

Waarom een content marketing strategie onmisbaar is

Waarom een content marketing strategie onmisbaar is

Hoe Engagement Bait van Facebook oplossen?

Hoe Engagement Bait van Facebook oplossen?

Website analyse laten maken

Website analyse laten maken

De ultieme checklist voor je SEO blogpost

De ultieme checklist voor je SEO blogpost